Kiflice sa šunkom i sirom

7 Replies

Testo
Kiflice sa šunkom i sirom

Kiflice sa šunkom i sirom

Potreban materijal:

250ml jogurta
300ml mleka
40g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
2 jaja
80ml ulja
1kg mekog brašna
250g margarina
250g sitnog sira
100g šunke
susam za posipanje

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac i šećer, pa ostaviti na toplom mestu da nadođe. U posudu za mešanje staviti prosejano brašno i napraviti udubljenje u sredini. Staviti unutra jogurt, ulje, so i nadošli kvasac pa zamesiti testo. Testo dobro izraditi da se ne lepi za ruke. Od umešenog testa oblikovati 9 loptica. Prekriti ih kuhinjskom salvetom i ostaviti da odstoje 20 minuta. Zatim svaku lopticu od testa rastanjiti oklagijom u krug prečnika oko 30cm. Pola margarina rastopiti i četkicom za premazivanje premazati rastanjeno testo. Rastanjeni i premazani krug od testa skloniti sa strane, a postupak ponoviti i sa ostalim lopticama samo što poslednju rastanjenu ne premazivati rastopljenim margarinom. Tako naslagano testo ponovo prekriti salvetom i ostaviti da stoji 20 minuta. Odstojalo testo oklagijom razvući što tanje u krug prečnika nekih 70cm, pa iseći prvo na 4 dela u obliku krsta, a onda svaku četvrtinu podeliti na 8 delova. Šunku sitno iseckati i pomešati sa sitnim sirom. Na svaki trougao staviti po malo fila i uviti kiflicu. Uvijene kiflice ređati u pleh obložen folijom za pečenje. Jaja umutiti i premazati svaku kiflicu, pa onda svaku posuti sa malo susama. Tako pripremljene kiflice ostaviti na toplom mestu da odstoje 60 minuta. Rernu zagrejati na 200C. Pred pečenje na svaku kiflicu staviti po parče margarina, staviti u rernu i peći nekih 20-tak minuta, dok lepo ne porumene.

Kiflice sa šunkom i sirom

Recept je iz časopisa „Dobra hrana“ samo što sam ga ja malo izmenila i što se količina namirnica tiče, a i postupka. Inače, isprobavanjem ovih kiflica po prvi put sam koristila „Tepsi“ pekarsku foliju. Nešto novo na našem tržištu. Možete je koristiti više puta, potrebno je samo da se prebriše posle upotrebe. Više informacija pogledajte na njihovom sajtu.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

7 comments

  1. mignonne

    Mmm, kako je ovo dobro….zbog ovih fotki odmah sam pozelela da odjurim u kuhinju i zasucem rukave!;)))

  2. Pingback: Grne – domaće, lepo, servirano s ljubavlju! | MAMIN SVET

  3. zaza

    Da li se kiflece standardno motaju,tj. od sireg dela prema uzem i onaj vrh se omota oko kiflice?

    1. Gaga Post author

      Da, standardno. Od šireg ka užem delu. Stvar je u tome što se kora raztanji baš da bude velika, kao što možete videti i na slici, tako da kada ih isečete i počnete da motate kasnije, one budu nestandardnog oblika. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.