Southern fried chicken – Južnjačka piletina – FBI rukavice

3 Replies

FBI rukavice Food blogosfera Glavna jela
Southern fried chicken – Južnjačka piletina

Southern fried chicken – Južnjačka piletina

Potreban materijal:

Piletina

2 bataka
2 karabataka
2 krilca

Marinada

750ml mleka
3 kašike limunovog soka

Masa za oblaganje

1-2 umućena jaja
oko 250g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica mlevenog bibera
1 kašičica suvog origana
4 kašičice slatke aleve paprike
1 kašičica suvog peršuna ili majčine dušice
1 puna kašičica belog luka u prahu
izmrvljena pileća kocka za supu oko 10g (udrobljena u malo brašna dok se ne pretvori u prah)

svinjska mast za prženje

Priprema:

Staviti piletinu u duboku posudu i preliti je mlekom i limunovim sokom. Marinirati nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru.
U brašno dodati sve navedene začine: so, biber, origano, alevu papriku, peršun, beli luk u prahu i pileću kocku za supu. Komade piletine malo posoliti pre umakanja u jaje. Umakati komad po komad piletine prvo u umućeno jaje, pa onda dobro uvaljati u brašno. Ređati obložene komade piletine na ravan tanjir. Spuštati ih u vrelu i duboku mast da su bar dve trećine visine u masti. Pržiti par minuta sa svake strane dok se ne dobije lepa i rumena korica. Potrebno je da se dobije samo rumena korica, ne da se ispeče piletina do kraja. Složiti pržene komade na rešetku od rerne. Ispod rešetke staviti pleh od rerne. Ubaciti u rernu rešetku sa piletinom i pleh ispod nje jer ako je ne stavite sokovi će kapljati po dnu rerne i mnogo će dimiti. Peći na 180C oko 45 minuta. Štipaljkom za meso možete okrenutu komade negde na sredini pečenja, pažljivo da ne poremetite koricu.

Recept je isproban po Jeleninom receptu, u sklopu igrice „FBI rukavice“.

Moje preporuke da isprobate i ovaj Jelenin recept. Ma kako delovalo možda komplikovano i vremenski zahtevno, to uopšte nije tako. I naravno, bitan je krajnji rezultat, a nama se jako svidelo, pa smo za ručak pojeli baš sve što sam spremila.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

3 comments

  1. Jelena

    Gago, baš mi je drago da vam se dopala, a sad kad si videla kakav je ukus možeš štimati začine malo vipe, malo manje po ukusu. Napisala sam 45 minuta jer su moji komadi bili veliki, a može too ii kraće u rerni verovatno ako su komadi manji. Ja imam neke džinovske koke u zamrzivaču. Dobar obrok na ovu hladnoću.

  2. Gaga Post author

    Jelena, ok mi je sasvim ova kombinacija začina i u količinama koje si navela. Naravno da mogu korigovati, al imislim dastvarno nema potrebe. Primetila si da nisam navela gramažu piletine iz razloga što je nisam striktno merila, a meni je bilo 45 minuta sasvim dovoljno. Hvala ti na odličnom receptu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.