Tags:

Purpurna jaja

6 Replies

Predjela i međujela
Purpurna jaja

Purpurna jaja

Nedavno sam naletela na jednom stranom blogu na interesantan recept. U pitanju su „Kisela jaja“ – moj grubi prevod. Ono što je meni bilo interesantno u tome je u stvari boja jaja. Divna ljubičasta. Nešto što može da bude stvarno lepa dekoracija na stolu uz salaticu ili neko predjelo. Recept sam zanemarila i nisam ni htela da ga isprobam, ali sam za toliko shvatila da je u stvari cvekla ta koja doprinosi tome da jaja dobiju ovako lepu boju. I pošto sam se opasno zagrejala za ovu ideju, bacila sam se na posao i dobila ono što sam htela. Ljubičasta jaja! Moram priznati da je deci bilo veoma interesantno da ih jedu.

Purpurna jaja

Pa da krenemo na recept, kako sam ja to napravila. Potrebna su vam samo jaja i cvekla, onoliko koliko želite. Ja sam za probu uzela četiri komada i cveklu negde oko pola kilograma, možda malo više za ovu količinu jaja. Cveklu skuvati najuobičanije i oljuštiti. Ostaviti da se malo prohladi da biste mogli da je oljuštite i naseckate na kolutove. Možda je čak i bilo bolje da se narenda, ali mi u tom trenutku nije palo na pamet. Isečenu cveklu staviti u dublju, manju posudu. Jaja pašljivo oljuštiti i staviti u posudu sa cveklom. Lagano izmešati i ostaviti da stoji tako neko vreme, da povuče boju. Možete i da cveklom trljate jaja povremeno da bi se dobila ujednačena boja, pošto se može desiti da povuče više boje tamo gde je baš direktno prislonjena – pokrivena cveklom. Ono što sam primetila je da što više stoji, povlači jaču boju. Sve u svemu ja sam jaja držala u svekli nekih 40 minuta. Ali za to vreme, povremeno morate okretati – mešati jaja.
I posle vrlo malo posla i truda, dobili ste divnu dekoraciju za predjelo. Cveklu iskoristite za salatu, onako kako je inače koristite, po svom izboru.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

6 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.