Slane palačinke

2 Replies

Predjela i međujela
Slane palačinke

Slane palačinke

Potreban materijal:

Testo:

3 jaja
200ml mleka
3 kašike kukuruznog brašna
malo ulja
so, šećer
oko 17 kašika mekog brašna
oko 300ml vode

Sos:

20g maslaca
2 kašike brašna
500ml mleka
1 čen belog luka
vezica svežeg peršuna
300g suvog vrata
120g „Kiki“ polumasnog sira za mazanje-classic
100g kačkavalja

Slane palačinke

Priprema:

Umutiti jaja, mleko, kukuruzno brašno, malo ulja, malo soli i šećera, pa postepeno dodavati brašno i običnu vodu dok se ne dobije željena gustina mase za palačinke. Ostaviti da smesa odstoji pola sata pa od toga ispeći palačinke uobičajeno.

Napomena: Da vam se palačinke ne bi lepile, najbolje je da u tiganju zagrejete ulje i preručite ga zatim u šoljicu. Papirnim ubrusom pokupite višak iz tiganja. Pomoću papirnog ubrusa pre nego što sipate smesu za palačinke, umočite papirni ubrus u zagrejano ulje u šoljici i premažite tiganj. Neće biti viška masnoće, a biće taman dovoljno da se masa ne lepi. Čak se i ne mora nanositi svaki put, ali to možete proceniti sami. Da bi vam bilo jasnije, možete pogledati u videu.

Za sos na kockici maslaca propržiti brašno pa dodavati mleko postepeno, stalno mešajući i skuvati bešamel. Dodati jedan gnječeni čen belog luka, so po ukusu i seckani sveži peršun. Suvi vrat narendati ili samleti u blenderu. Kada je bešamel gotov, skloniti ga sa vatre i dodati suvi vrat i sir za mazanje. Izmešati da se sve lepo sjedini.
Palačinke premazati sosom (dve kašike sosa na jednu palačinku) uviti u rolnicu i ređati u posudu za pecenje malo podmazanu uljem. Ostatak sosa premazati preko poređanih palačinki. Zapeći palačinke u rerni zagrejanoj na 200C nekih 30-40min ili dok lepo ne porumene odozgo. Narendati kačkavalj i posuti preko palačinki, pa posudu vratiti 2-3 minuta u isključenu rernu, da se kačkavalj otopi.

Početkom aprila Metalac posuđe iz Gornjeg Milanovca, Minja – Minjina kuhinjica, Olivera – …Ja u kuhinji… i ja pokrenuli smo lepo druženje pod nazivom „Blog appétit“. Metalac je po odabiru svog žirija, tri najbolja recepta prosleđivao nama, mi bismo ga isprobale u fenomenalnom Metalac posuđu, a zatim prezentovale vama. Usledilo bi glasanje za najbolji od najboljih ponuđenih recepata, gde bi na kraju Metalac autora recepta sa najviše „lajkova“ nagradio lepim poklonom iz svog bogatog asortimana. U predhodna pet kruga isprobale smo: kuvano jelo, prženo jelo, deserte, jelo zapečeno u rerni, testenine i sada na samom kraju druženja sa vama – palačinke.

Metalac posuđe

Autor recepta po kome sam pripremala palačinke je Maja Panić.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.