Salata sa leblebijom

1 Reply

Ajme koliko nas je Salate i Obrok salate
Salata sa leblebijom

Salata sa leblebijom

Leblebiju nikada do sada nisam koristila u kuhinji na ovaj način. Nisam je čak nigde ni probala u jelu. U mom se kraju ona ne koristi kao namirnica, a ako se koristi sada, to je verujem naletom novih trendova, težnji ka zdravoj ihrani itd. Ne gaji se kod nas nigde po baštama, to je sigurno. U mojoj porodici, nije se koristila nikada kao namirnica. Jela sam je jedino kao devojka kad odem u bioskop, onako slanu, kao grickalicu.

Leblebija je naša ovomesečna namirnica u igrici za gastro blogere „Ajme, koliko nas je“ Kod Tanje na blogu „Kuhinja zaposlene žene“, koja je naša domaćica u ovom krugu sam čak i ostavila komentar da najverovatnije neću da učestvujem. Međutim, shodno da do sada nisam izostala ni jednom u ovoj igrici (možda jednom) zaista mi je bilo glupo da se ne potrudim i ne pripremim barem nešto. Krajnje je vreme da počnem da je koristim u kuhinji kada nisam do sad, vidim da je kao namirnica leblebija jako popularna. Salata je nastala po sistemu „daj šta imaš u frižideru“, jedino sam morala da kupim leblebiju, naravno.
Ono što je najvažnije na kraju je to, da nam se svidela ovako u kombinaciji sa povrćem kao salata, pa mi je svakako podstrek da isprobam još kombinacija, ali za to čekam krajnji post koji će Tanja objaviti na kraju meseca, verujem da će to biti zaista leba zbirka.


Potreban materijal:

Za 6 osoba

250g leblebije
100g svežeg komorača
2 kuvana jaja
4 čena belog luka
50g praziluka
1 paradajz
so, mleveni biber
1 veza svežeg peršuna
10-tak crnih maslina
2 kašike kapra
pola kašičice origana
100g tvrđeg kačkavalja
sok od 1 limuna
3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Leblebiju preko noći natopiti da odstoji u vodi. Sutradan procediti, naliti novom vodom i kuvati, nekih sat vremena. Kuvanu leblebiju procediti od tečnosti, ostaviti da se prohladi i staviti u dublju činiju za salatu. Komorač izblendirati ili narendati na krupno rende. Staviti u plastičnu činiju i preliti sokom od pola limuna. Beli luk iseckati, kao i praziluk, pa dodati komoraču. Jaja i paradajz iseckati na kriške i dodati u činiju. Po ukusu posoliti i pobiberiti, dodati origano. Kačkavalj iseckati na kockice, a peršun sitno. Dodati u činiju sve ostale sastojke, dodati maslinovo ulje i ostatak soka od limuna i sve lagano promešati. Ostaviti da se malo ohladi u frižideru, pa poslužiti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

1 comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.