Domaća pizza – baš kao iz picerije

20 Replies

Gosti kuvaju za vas Testo
Domaca pizza

Danas na blogu za vas kuva Maja Petrović sa bloga VITKI GURMAN.
Maja je autor fotografija, recepta i teksta, pa ga ja prenosim baš onako kako je ona sama napisala.

Domaća pizza

Isti ukus u kućnim uslovim. Bez prljavih plehova.

Recept za testo sam kao klinka dobila od italijana, a fil je moja kombinacija omiljenih sastojaka.
Potrebno je malo više vremena nego što ga inače potrošimo za priremu, ali svaki minut vredi. Ako želite „onaj pravi ukus iz picerije“ u kučnim uslovima i iz kućne rerne – zaboravite na sve one recepte za testo sa jogurtom i mlekom. Zaboravite i na pleh jer vam uopšte ne treba.

Testo

Potrebno za jednu picu:

• Svež kvasac, kockica veličine pola kutije šibica
• Brašno, za jednu picu standarde veličine 220-250g brašna
• Kašika maslinovog ulja
• So
• Oko 100-120 ml mlake vode

Zamutite kvasac, vodu, so i ulje. Kad se kavasac rastopi u ovu tečnost umešajte brašno, dodajte malo po malo a pred kraj zamesite i rukama dok testo ne prestane da se lepi. I pored gomile instrukcija da se u brašno sipa tečnost – ceo život radim kontra i sipam u tečnost brašno. Uvek dobijem meko, ujednačeno i lepo testo.

Sada ostavite testo da stoji 1.5 sat u pokrivenoj posudi. Ne bi trebalo da u prostoriji bude hladno ali ni pretoplo. Nakon što je odstajalo i naraslo, testo pritisnite rukama da izgubi onu „pufnastu formu“. Nikako i ni po koju cenu nemojte da ga premesite!

Testo se samo uvalja u brašno i razvlači rukama a ne oklagijom. Razvučeno testo stavite na papir za pečenje. Nafilujte i ostavite nafilovano da stoji još oko sat vremena ako je toplo ili oko 1.5 sat ako je hladno. Pokušala sam da preskočim ovaj korak par puta ili da ga skratim. Ispadalo je OK ali ne tako dobro kada se ipak sačeka, jer namamo u kući peći koje rade na 350 stepeni.

Uključite rernu na maksimum a to je obicno 250 stepeni. Picu ne ubacujete dok rerna nije perfektno zagrejana. Samo prevucite picu koja je na papiru za pečenje na rešetku rerne i pecite.
Pizza se peče 7-8 minuta.

Domaca pizza

Fil

Idemo odmah na ređanje uz napomenu da moj omiljeni fil nema kečap:

• Premažite razvučeno testo maslinovim uljem
• Svuda po testu resporedite blanširani i iseckani spanać
• Pospite sveže šampinjone seckane na tanke listiće
• Zatim idu crne masline bez koske, sečene na pola
• Njeguška pršuta sečena na trakice
• Kockicu gorgonzole izmrvite po pici i ne preterujte s količinom
• Zatim pospite i rendanu mocarelu

Ispečanu picu ukrasite rukolom i poprskajte sa još maslinovog ulja pre serviranja. Idealno je ako imate ljuto maslinovo ulje sa čilijem.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

20 comments

  1. Maja Babić

    Pre jedno pola godine, igrajući se pizza testom, zaključila sam da je jedina opcija za „po kući“ upravo pečenje bez pleha (dakla na papiru), i da je daleko jednostavnije testo razvući rukama nego oklagijom. U tom smislu potpuna podrška ovom načinu pripreme, čak i za rerne sa manje do 250°C. Al’ ja stavim i kečap 🙂
    Pozdrav za domaće i gostujuće 🙂

  2. Прашњави

    Ja сам управо замијесио тијесто по овом рецепту. Јављам утиске.

    Р.Ѕ. Постоје плехови за пицу који су шупљикави тако да се добије (скоро) исти ефекат као да је печена на жици.

  3. Прашњави

    OK je тијесто, свиђа ми се 🙂 само сам га још избулирао прије развлачења.

    Свака част!

    1. Gaga Post author

      Baš mi je drago drugar da ti se sviđa.
      A što se onog pleha sa rupicama tiče, ja ga imam. Mislim da je do recepta više.

  4. Dajana

    Isprobala sam pečenje i na papiru i na kamenu za pizzu, ali se mojima nije svidjelo, tako da sam nastavila peći na plehu. Kod pizze je najvažnije, po meni, ipak kako je zamiješeno tijesto. Slažem se da sva ona tijesta s jogurtom, mlijekom itd. nemaju veze s pizzom. Samo brašno, kvasac, voda i maslinovo ulje. Od kečapa na pizzi se mojem mužu (Talijanu) diže kosa na glavi, a moram priznati i meni od kad živim ovdje. U Italiji se koristi isključivo čisti paradajz pelat iz konzerve, samo ispasiran i s dodatkom soli i maslinovog ulja.

    1. Aleksandra

      Mi kući inače, po zahtevima moje dece i supruga, pravimo picu redovno, otprilike 3-4 puta mesečno, po tri pice, što izadje nekih 12 pica mesečno. Suprug je čitao ove komentare svugde, o razlici pice sa pelatom i kečapom i baš je želeo da vidi u čemu je razlika. I ne bi nama teško, kupimo pelat, kupimo kečap, napravimo dve pice, proba on i kaže: može se razlika primetiti jedino ako jedem suvo testo sa kečapom, paradajz nema dovoljno jak i izražen ukus da bi dominirao na pici koja ima rendanog sira, i dimljenog mesa na sebi. Tek kada se stavi pica do pice za probu, može se videti, da razlike zapravo nema. Živi bili, probali.

      1. Прашњави

        Александра, имаш одличан пелат у Максију, њихове робне мареке 365. Пробај њега да ставиш на пицу па ћете видјети разлику.
        Иначе, кад имам времена, прокувам пелат са мрквом, целером, першуном, зачинским биљем, измиксам га и онда на пицу. Разлика је, што би рекли Надреалисти, дратићна!

  5. Umetnica23

    Samo da javim da sam sinoc probala pizzu po ovom receptu i da mi nikad bolje u zivotu nije ispala! Uvek uzivam u filu i to je ono sto volim kod pice, ali ovaj put sam se odusevila testom! Mekano, ukusno, mirisno, a tako jednostavno! Jeste da treba malo vise vremena za cekanje, ali vredi svaki minut. Hvala Majo, hvala Gago! 🙂

    1. Gaga Post author

      Jeste, malo treba vremena, ali je testo savršeno. Za nedelju dana baš objavljujem post za pizzu. Isprobala sam ovo testo i Anino testo. Preporučujem oba. Fenomenalna!

  6. Anita

    Volim čitati vaša iskustva……Evo kako ja ja pravim pizzu,….od 2 vrste brašana pola mekano i pola ostro…,kvasac, radenska ili pivo mešano sa vodom, maslin ulje, šećer i sol…….kečap ( pelate prekuham sa 1 dcl crnog vina, 1 žl vegete, šećer, sol in origano)……božansko!

  7. Milena

    Probala i savrseno je… Sa ovim receptom zavrsavam potragu za testom za pizzu, veeliko hvala..

    1. Gaga Post author

      Nema na čemu. 🙂 Drago mi je da ste zadovoljni i da je potraga završena.
      Pozdrav!

  8. Pingback: Francuska pita sa breskvama i čokoladom | Porodične gastronomije

  9. Pingback: Pizza ili kako sam konačno došla do savršenog testa - Moje grne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.