Beli hleb

3 Replies

Testo
Beli hleb

Nije baget, samo liči. 🙂

Beli hleb

Potreban materijal:

1kg brašna T-500
40g svežeg kvasca
500ml tople vode
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
100g margarina za mazanje, sobne temperature

Beli hleb
Priprema:

U vodu staviti izmrvljeni kvasac, šećer i 1 kašiku brašna. Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe. U činiji za mešenje prosejati 950g brašna, pa dodati sve ostale sastojke. Sipati u masu nadošli kvasac, pa mikserom, nastavcima za testo sve sjediniti i zamesiti. Zamešeno testo pokriti kuhinjskom salvetom i ostaviti na tolpm mestu da naraste sat vremena. Radni sto posuti brašnom, izručiti nadošlo testo, malo premesiti i podeliti ga na tri jednaka dela. U pleh za pečenje staviti papir, a rernu zagrejati na 240C.

Beli hleb

Sipati u šerpicu vodu, pa je staviti na dno zagrejane rerne. Oblikovati dugačke veknice, veličine pleha za pečenje (od električnog šporeta) i ređati ih na pleh za pečenje. Svaki malo zaseći nožem. Pleh staviti na sredinu rerne i peći hleb 30 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 220C i peći još 15-20 minuta. Pečeni hleb izaviti iz rerne i odmah uviti u kuhinjsku salvetu, a zatim u plastičnu kesu i držati tu do služenja.

Beli hleb

Print Friendly, PDF & Email
loading...

3 comments

  1. milica

    Hljeb je predivan. Uvijek tragam za dobrim hljebicima. Jedino me malo zbunjuje ovako dugo pecenje, s obrizom da su hljebici prilicno tanki. Ja mislim da bi 30 min. ukupno bilo dovoljno, pa cak mozda i na 200 C, maksimalno. To je iz mog licnog iskustva. Mislim da bi iz moje rerne izasao „spaljen“. U svakom slucaju probam, pa javim.

    1. Gaga Post author

      Draga Milice, nisu oni baš tanki. U plehu od električnog šporeta taman stanu tri komada. Malo ostane mesta sa strane.
      Ali, kao što ste i sami rekli, rerne umeju da budu jako čudne, i da kod svakog peku drugačije.
      Javite utiske kada budete isprobali. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.