Zapečena čičoka sa dve vrste sira

10 Replies

Food blogosfera Predjela i međujela
Zapecena cicoka sa dve vrste sira

Zapecena cicoka sa dve vrste sira

Ovaj post počinjem pričicom kako je to kada se u pravo vreme, nađeš na pravom mestu. Avantura zvana čičoka je baš tako i krenula, kada je @DraganMocevic na Twitteru pred Tvitomaniju pitao da li neko hoće da mu ponese seme čičoke, ja sam se odmah javila kao pravi predator i napomenula da bih volela, ali da na žalost ne idem na konferenciju. Javio se i rekao da to nije problem, obzirom da ipak ide dosta mojih dragih sugrađana i videće da po nekome pošalje.
I bi tako, čičoka je imala jedno lepo putešestvije od Bosne i Hercegovine do Hrvatske, a zatim zahvaljujući Vladi aka @DedaBor do Srbije, tačnije do Bora i mene.

Čula sam za čičoku, ali je nikada nisam videla uživo, niti je ikada probala. Tek kada sam dobila seme (dobra dva džaka, a moram priznati da sam mislila da je to seme, onako seme u kesicama, a ne krtole kao što je krompir) sam i sama počela da istražujem na internetu više o njoj.

Pa šta je čičoka?

Tekst je uz dopuštenje preuzet sa Ecofarme.

Stabljika je visoka 2-3 metra, cveta u septembru i oktobru a cvet je sličan suncokretu. Koren biljke je gomoljast, nepravilnog oblika i veličine. Gomolji čičoke mogu se jesti kao sirovi gomolj ili kao salata – tanko narezana a takođe se može pržiti, kuvati ili peći. Mlade stabljike s lišćem visine do 30cm mogu se koristiti u ishrani ljudi, kao zeleno povrće i varivo. Lekoviti su gomolji, vretenasti i izduženi, koji sadrže polisaharid inulin, za razliku od krompira koji sadrži skrob. Inulin je glavni sastojak čičoke. To je probiotik koji stimuliše razvoj bifidobakterija i acidofila, bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje i koje eliminišu štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, pomažu kod opstipacije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20 odsto, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Inulin normalizuje nivo holesterola i triglicerida u krvi i na taj način sprečava nastanak kardiovaskularnih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče ljude s viškom kilograma.
U gomolju se nalazi značajna količina ugljenih hidrata inulina, čak i do 25%, koji prilikom vrenja prelazi u fruktozu. Zbog toga je veoma dobra i preporučljiva hrana za dijabetičare, ali i osobe koje boluju od arterioskleroze i gojaznosti. Sadrži mnogo kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina B1 i B2, do 2% belančevina, kalijuma, fosfora, vitamina A, te manje vitamina C i D, proteina, masti, celuloze, ugljenih hidrata. Poznato je da osobe koje jedu sirov gomolj čičoke manje oboljevaju od karijesa zuba. Pomaže i kod probavnih infekcija, alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, povišene masnoće u krvi i kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se i malokrvnim osobama. Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100g) i sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog pritiska, prenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u telu. Čičoka takođe sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu, njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B-grupe, vitamin C, vitamin D i provitamin A (beta-karoten).
Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.

Čičoka

Čičoku sam istog dana kada sam je i dobila odnela kod mojih u selo kako bi je posejali, a sebi sam ostavila čisto malo da isprobam neki recept. Probala sam je sirovu i mogu vam reći da mi se jako dopala na ukus, i za nijansu mi se više sviđa nego termički obrađena. Doduše, treba tu dosta eksperimentisati i kuvati, pošto se svakako zaključak ne može doneti posle samo jednog, jedinog isprobanog recepta. U svakom slučaju, i tako pripremljena mi je baš legla i svideo mi se recept koji sam isprobala. Recept za koji sam se odlučila je sa Andreinog bloga „Voće i povrće“.

Zapecena cicoka sa dve vrste sira

Potreban materijal:

500g čičoke
200ml kisele pavlake
2 jaja
2 kašike sitno seckanog vlašca (ja nisam imala pa sam stavila perca mladog luka)
1 čen sitno seckanog belog luka
so
mleveni biber
1 kašika rendanog parmezana
1 kašika mrvljenog feta sira
maslinovo ulje

Priprema:

Oprati i oljuštiti čičoku. Kuvati je zatim u dosta hladne vode uz prstohvat soli dok malo ne omekša. Voditi računa da se ne prekuva. Izvadite iz vode i naseći na tanke režnjeve. Izmešati kiselu pavlaku, jaja, beli luk, so, mleveni biberi vlašac. Vatrostalnu posudu premazati sa malo maslinovog ulja pa u nju naslagati red narezanih čičoka, red smese od kisele pavlake. Ponavljati postupak dok se sav materijal ne potroši. Posuti sve parmezanom i feta sirom. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko 30 minuta i poslužiti dok je vruće.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

10 comments

  1. Zoki

    eh tražim je i ja…ovde po svim prodavnicama, znam da je još zovu jerusalimska artičoka ali je za sve ove godine ne videh, ili jednostavno ne znam da je prepoznam.

  2. Dajana

    na eng. je zovu jerusalem artichocke ili sunchoke.
    Ja sam pravila juhu od nje, a imam i još brdo recepata koje nikako da stignem isprobati, čak i za kolače.
    Kod nekoga međutim može izazvati vjetrovite nuspojave
    Odoh sad razmisliti kako da iskoristim onu koju sam kupila prije par dana.

    1. Gaga Post author

      Da, čitala sam da može doći do toga. 🙂 Pa sad, en može sve da bude idealno. 🙂

  3. Sanja

    Zoko, imate Čičoku na svakoj pijaci, kod nas je gaje bake, ako ste iz Srbije. I svakako je nemojte kupovati u radnji, jer ona može jako dugo da stoji, pa obično nije sveža. Na pijaci pitajte prodavce ko je ima, i oni će vas uvek uputiti na pravu tezgu, ako sami ne možete da je prepoznate.
    @ Gagice, moram da probam ovaj tvoj slani recept, a ja cu tebi poslati jedan slatki 🙂 Ali, potpisujem da je sveža ipak najukusnija 🙂

  4. Pingback: Šta je čičoka? – Dragan Močević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.