FOOD TALK 2013

3 Replies

ČISTO DA SE ZNA
FOOD TALK 2013

FOOD TALK 2013

„Al’ se nekad dobro jelo…“ reče ono Đorđe Balašević u svojoj pesmi, a ja kažem da se i sada i te kako dobro jede. Pogotovo u Vojvodini. Svaka čast! Jesam gurman, jesam gastro bloger, ali sve one divne i slasne ponude su čak i za mene bile previše, a „gladne“ oči bi sve da probaju. 🙂

No, da ja pređem na stvar.

14. juna u Čeneju, na „Salašu 137“ odražana je prva konferencija o hrani, u organizaciji kulinarskih magazina Color Press grupe: „Dobra hrana“, „Pošalji recept“ i „Torte i kolači“. Učesnici su bili profesionalci iz oblasti medija, proizvodnje i prerade hrane, kulinarstva, vinarstva i turizma iz celog regiona.

Imala sam priliku da budem jedan od učesnika konferencije, pa se ovim putem još jednom zahvaljujem organizatorima na ukazanom poverenju.

Veče pre konferencije, u prelepom okruženju restorana „Lazin salaš“ organizovana je večera za učesnike konferencije, samim tim i naše međusobno upoznavanje i druženje. Sa Minjom, autorom bloga „Minjina kuhinjica“, inače mojom dugogodišnjom prijateljicom, i njenim suprugom i naravno mojim suprugom, probijanje leda i treme svakako je išlo lakše. E sad, to što smo malo lutali da nađemo restoran i nije tako strašno. Ono što je usledilo, a to je večera, tj. hrana je sve to potisnula. Moram da kažem da je hrana u restoranu i više nego odlična, a najveći utisak na mene su ostavile šnenokle. Mmmmmmmm…

FOOD TALK 2013

FOOD TALK 2013

Konferenciju je otvorila Ženja Aćimović, glavna urednica magazina „Pošalji recept“, a zatim su se smenjivali paneli jedni za drugim.

Panel pod nazivom „Jedi, moli…boli!“ bio je posvećen bezbednosti hrane. Učesnici panela bili su: prof. Dr Miodrag Dimitrijević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine iz Novog Sada, Dr Ana Gifing, Centar za Hrono ishranu iz Beograda, Tamara Penjić „Carnex“ iz Vrbasa, Nenad Katanić – pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi republike Srbije i Nataša Bojanić iz kompanije „Foodland“. Moderator panela bila Aleksandra Prusina iz Color Press Grupe.

Panel na kome sam i ja učestvovala, pod nazivom „Hrana hrani mrežu“ – Gastro bloggers & food writers, bio je u sastavu: Miroslava Bogdanovski – Minjina kuhinjica iz Kraljeva, najpopularnija i najčitanija gastro blogerica, Jelena Smiljković – Lisazoid iz Beograda, autor bloga o molekularnoj gastronomiji, Lamija Bulgurdžić – Jedi Tweet iz Sarajeva, autor najkraćih e-recepata, koji staju u samo 140 karaktera, Ivan Tokin iz Beograda koji piše za „City magazin“ i „Playboy“ i Boštjan Napotnik – „Mladina“, Ljubljana.
Moderator panela bila je Tanja Vehovec, poznatija kao Mooshema iz Novog Sada. Pokrovitelj panela bio je „Lupo Marshall“ koji nas je na kraju darivao prelepim tiganjem.

Što se samog panela tiče, mislim da je prošao super, ako je sudeći po reakcijama publike. Jedino što je naravno uvek malo vremena da se kaže ono što se ima, a tema ima dosta. Lično smatram da mi gastro blogeri nismo dovoljno shvaćeni i još uvek dovoljno prihvaćeni na internetu, pogotovo od strane onih koji su iz iste sfere inresovanja kao i mi. Činjenica je, što je i spomenuto, da smo kao zajednica najbrojniji i najsložniji, te da u tom slučaju kompanijama, proizvođačima i svima koje na bilo koji način povezuje hrana, možemo i te kako pomoći u promovisanju onoga što oni rade, ali na žalost, to još uvek nije zaživelo u pravom smislu. Da ne spominjem to da gastro blogeri, sve što objave na svojim blogovima sami pripreme, isprobaju i fotografišu, tako da se sa sigurnošću može reći da su to 100% provereni recepti. Na žalost, često su gastro blogeri i meta krađe sadržaja, tako da se naše fotografije mogu naći ne samo na mreži, već i u štampanim izdanjima raznoraznih časopisa, a naravno bez naše saglasnosti, što je direktno kršenje autorskih prava i žao mi je što nisam imala prilike da malo više pričam o tome.

FOOD TALK 2013

Panel pod nazivom „Gastroregion: Vlasnici i šefovi kuhinja najboljih restorana od Alpa do Ohrida“ bio je u sastavu: Rade Litričin – SPK „Privrednik“, Klub književnika iz Beograda, Amer Sinanović – „Četiri sobe gospođe Safije“ iz Sarajeva, Vlastimir Puhalo – „Homa“ iz Beograda, Christian Misirača – „Tip Top“ iz Zagreba, Goran Jević – „Iguana“ iz Beograda. Moderator panela je Rene Bakalović iz Zagreba.

Panel pod nazivom „Što se samo nekom šapnu…“ predstavio je velikane i učesnike kultne kulinarske tv emisije pod nazivom „Male tajne velikih majstora kuhinje“, Stevu Karapandžu i Olivera Mlakara. Moderator panela bio je Aleksandar Filipović – RTV.

Panel koji je na mene ostavio najveći utisak, bio je svakako onaj u kome su se predstavili autori kulinarskih bestselera i tv emisija, pod nazivom: „Nauči me“. Jovica Jovičić – Paklena kuhinja – Prva TV iz Beograda, Siniša Đokić producent iz Beograda, Filip Ćirić – „Homa“, Il Primo škola kuvanja iz Beograda, Valentina Smej Novak i Luka Novak – „Ljubezen skozi želodec“ POP TV iz Ljubljane, Vjekoslav Kramer – „Lonci i poklopci“ OBN iz Sarajeva i Velimir Dejanović – „Kuvati srcem“ iz Beograda. Moderator panela bio je Nenad Gladić „Lepi Brka“ –„Gastronomad“.

FOOD TALK 2013

Na panelu „Gastro geografija“ učestvovali su Vladimir Pištalo – pisac, dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine iz Vustera u Masačusetsu, predaje svetsku i američku istoriju, Kapil Vig – glavni kuvar indijskog restorana „Real India“ iz Novog Sada, Goran Kovačević – glavni kuvar u hotelu „Square Nine“ iz Beograda, Milijan Stojanić – „Srpski narodni kuvar“ i „Svetski diplomatski kuvar“ i Aleksandar Samardžija – vlasnik Salaša 137. Moderator panela bila je Duška Jovanić.

Na temu „Hrana u etici i poetici ravnice“ govorio je kantautor Đorđe Balašević i definitivno nas je sve onako raznežio, onako kako to samo on ume. Predivno! Zaista ne bih imala šta drugo da kažem.

FOOD TALK 2013

Poslednji panel bio je pod nazivom „La Traviata: Kako se pravi dobro vino“, a učesnici su bili predstavnici najboljih vinarija u regionu: Mr Vesna Klikovac-Katanić sa „Plantaže 13. jul“ iz Crne Gore, Aleksandar Kokir – „Tikveš“ iz Makedonije, Jovito Vranković – „Zlatan otok“ sa Hvara, Radovan Vukoje – „Podrum Vukoje“ iz Trebinja, Sava Jojić – „Mačkov podrum“ iz Srbije, Samo Simonič „Dveri-Pax“ iz Ljubljane i Ljubica Radan „Asocijacija somelijera, vinara i vinogradara“ iz Novog Sada. Moderator je bila Danijela Radeč, predsednica Nacionalnog udruženja somelijera Crne Gore.

Posle toga je usledio završni govor izvršne urednice magazina „Dobra hrana“ Dobrile Strajnić Rajkov sa pozivom da se na istom mestu vidimo i naredne godina, a zatim druženje uz večeru i tamburaše.

FOOD TALK 2013

Što se hrane i večere tiče, nemam reči. Bogato, lepo, ukusno. Domaćinski! Nisam fotkala, imala sam preča posla. 🙂

Druženje sa divnim „likovima“ na neta. 😀 @MKuhinjica, @lisazoid, @blamiya, @aurorans, @ka5an , @DraganMocevic. A moram da napomenem da mi je jako drago što sam upoznala i videla uživo Spomenku sa portala „Porodični vodič“, Anju, Sanju i Zorana.

FOOD TALK 2013

Video je preuzet sa „Internet televizije – livetv.rs“.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

3 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.