„ORECCHIETTE“ sa sosom od tunjevine

2 Replies

Gosti kuvaju za vas Testenine
Orecchiette al sugo di tonno

Orecchiette al sugo di tonno

Fotografija:Chef Marco Guzzi

Danas je gost na Grnetu italijanski kuvar Chef Marco Guzzi i drago mi je što ga mogu ugostiti i poželeti mu dobrodošlicu u ovom našem gastro blog svetu. Nas dvoje smo se „upoznali“ na Twitteru, i došli do ideje da bude moj gost. Njegov blog je još uvek u fazi izrade, ali ono što je njega nateralo da krene sa blogovanjem je upravo ovo što vam prenosim odatle:

„Zovem se Marco, 48 mi je godina i talijanski sam kuhar. Objavljujem ove stranice kako bi izvorni talijanski recepti bili dostupni svima onima koji govore ili razumiju hrvatski jezik a žele pripremiti jela talijanske tradicije i uživati u njima.

Dolazim u Hrvatsku godinama pa sam često uočio talijanske recepte u časopisima i drugdje, ali ti su recepti uvijek, manje ili više, pogrešni, netočni!
S mog gledišta, to bi bilo kao da vam savjetujem da dodate šećer, umjesto soli, u neku juhu ili varivo – nekom bi se to možda i svidjelo – ali to ne bi bila ista stvar i ne bi imalo veze s izvornim receptom vašeg kraja!

Talijanska kuhinja je moje zanimanje a to mi je i velika strast, pa iz tog vam razloga želim predstaviti izvorne recepte jela iz moje zemlje.

Veliko hvala mojoj djevojci, koja je iz Hrvatske, na ljubaznoj pomoći u prijevodu.“

Lo Chef Marco

Nadam se da ćemo u skorije vreme uživati u njegovim receptima, a do tada, evo jednog od njih. 🙂

Potreban materijal za 4 osobe:

Sos od tunjevine

2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju od 160g
1/2l paradajz pirea
2 čena belog luka
1/2 čaše suvog belog vina
2 kašičice „Vegeta Mediteran“ začina
Ekstra devičansko maslinovo ulje, majoran, timijan i peršun
500g testenine vrste „orecchiette”

Priprema:

U veliki tiganj staviti tunjevinu zajedno sa uljem iz konzerve, dodati i malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, beli luk (koristiti očišćene cele čenove), pa posuti prstohvatom majorana i prstohvatom timijana. Staviti tiganj na laganu vatru da sve počne lagano pržiti, zatim pojačati vatru i dodati vino. Kada vino ispari staviti paradajz pire i dodati „Vegeta Mediteran“ začin pa kuvati na srednje jakoj vatri 15-tak minuta, dok se sve ne zgusne. Kada je gotovo, skloniti beli luk i dodati seckani peršun.
Skuvati „orecchiette” u slanoj kipućoj vodi i kada su „al dente“ iscediti. (*)
Isceđeno testo staviti u tiganj sa sosom, dodati malo ekstra devičanskog maslinovog ulja i „fate saltare“ – dobro prodrmusati. (**)
Odmah poslužiti.

Testenina „Orecchiette“

150g brašna „00“
150g brašna od pšenice „durum“
Mlaka slana voda
Brašno od pšenice „durum“

Priprema:

Obe vrste brašna dobro međusobno promešati pa prosejati, dodajući male količine mlake vode, pa zamesiti testo sve dok ne postane elastično. Rukama pripremiti cilindre od testa debljine pola centimetra otprilike, pa ih naseći na komadiće 1cm. Vrhom zaobljenog noža prvo lagano pritisnuti, jedno po jedno, komadiće testa, a onda malo povući po površini stola – na taj način stvoriće se kolutići koji će se zatim jedan po jedan pritisnuti palcem kako bi se napravila karakteristična udubina. Pripremljene „orecchiette” posuti sa malo brašna od pšenice „durum” kako se ne bi međusobno slepile.

orecchiette-pugliesi

Izvor fotografije

Napomene:

(*) Testo se kuva u mnogo vode: 1l vode po 100g testa, 10-12g krupne kuhinjske soli po litri vode. Količina vode u loncu ne sme da bude više od 75%. U vodu uvek dodati malo maslinovog ulja kako se testo ne bi zalepilo, a dodati prvo so pa onda testo samo kada voda zakuva. Tokom kuvanja povremeno mešati varjačom. Testo se uvek isceđuje kada je „al dente“: testo mora biti kuvano ali tvrdo!
(**) „fate saltare”: Kuvano testo stavite u tiganj u kojem se nalazi prethodno pripravljen sos a onda sve ponovo zagrijte na živoj vatri (1-2 min) i tiganj energično pokrećite kao kada se okreću palačinke u vazduhu kako bi se testo dobro protreslo, promešalo i upilo ukus sosa. Nemojte koristiti varjaču ili slično da ne potrgate testeninu.

– Testenina „orecchiette“ je tipično testo iz pojedinih pokrajina južne Italije (Puglia, Basilicata, Sicilia). Ako je nema u prodvnici, možete je sami napraviti (sledite uputstva po receptu), a možete i poslužiti ovaj sos s nekom drugom vrstom testenine (savetujem špagete ili „penne“). Poželjno je da odaberete originalnu testeninu iz Italije jer je uvek pravljena od brašna od pšenice „durum“ i lakše ćete je skuvati „al dente“.
– Prvo pripremite sos, a samo onda skuvajte testo. Važno je da testeninu odmah poslužite.
– Testenina je u Italiji prvo jelo, dakle jede se umesto supe a nikada se ne poslužuje uz salatu!

Chef Marco Guzzi

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. Sonja

    Zanimljivo! Sviđa mi se jako testenina! Jesi li je ti sama pravila? Ja sam pokušavala ranije da pronađem durum brašno, pa nisam uspela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.