Vlaška pita

Comment

Food blogosfera Slane pite i gibanice
Vlaška pita

Vlaška pita

Potreban materijal:

1kg brašna T-400 meko
500ml mleka (ne iz frižidera)
100ml vode
40g svežeg kvasca
1 kašika soli
2 kašike šećera
100ml ulja
1 kašičica alkoholnog sirćeta
200gr margarin za premazivanje

fil

200g domaćeg prevrelog kozjeg sira
200g rikota sira
150g praziluka

1 jaje za premazivanje
1 kasika aleve paprike za posipanje
susam

Priprema:

U šolju staviti mlaku vodu, razmrviti kvasac, dodati 1 kašiku šećera, kašiku brašna i ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe. U veću posudu za mešanje prosejati brašno, staviti preostale sastojke, kao i nadošli kvasac, pa zamesiti glatko testo. Umešeno testo pokriti salvetom, pa ostaviti da odstoji nekih 20 minuta. Dok testo stoji, sitno iseckani praziluk propržiti na malo ulja tek toliko da omekša. Kozji sir izmrviti i sjediniti sa rikotom. Margarin otopiti na tihoj vatri. Nadošlo testo blago premesiti na radnom stolu posutom brašnom i podeliti ga na 6 delova. Oklagijom rastanjiti okruglu koru od oko 35cm, premazati je pomoću četkice margarinom, posuti sirom, a zatim i sa malo prohlađenog, prženog praziluka. Skloniti sa strane. Dobro je da imate drveni lopar, lakše će vam biti za „manipulisanje“. Ponovo oklagijom rastanjiti koru, pa je staviti preko prve, nafilovane, a zatim i nju istim postupkom nafilovati. Ponavljati postupak dok se ne utroši testo i fil, samo što se poslednja kora ne filuje.

Vlaška pita

Od naslaganih kora sada oklagijom rastanjiti jednu veliku koru. Rastanjenu koru iseći na nekih 8 delova. Posuti je zatim sa malo aleve paprike, po želji. Rukama svaku traku uvijati kao spiralu i ređati u papirom obloženi pleh. Spirale ređati jednu do druge. Pokriti pleh čistom krpom i ostaviti da odstoji oko 30-40 minuta. Premazati umućenim jajetom sa malo mleka i ulja, pa posuti susamom, zatim preliti preostalim margarinom.

Vlaška pita

Peći u rerni zagrejanoj na 200C oko 30-40 minuta, dok lepo ne porumeni. Ostaviti da se malo prohladi, pa poslužiti uz prilog po želji. Lepa je i topla, ali i hladna.

Recept je isproban sa portala „Coolinarika“.

Vlaška pita

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.