Pekarove kifle

Comment

Testo
Pekarove kifle

Sponzorisani post

Pekarove kifle

Većina vas zna da sam do završetka osnovne škole živela na selu. 14 godina najlepših uspomena upravo me vezuju za selo. Moj Sumrakovac je i dalje mesto koje mi je najdraže i kome se rado vraćam. Sa druge strane, roditelji mi i dalje tamo žive. Ja se nadam, kada budemo suprug i ja „penzići“ da se i mi tamo skrasimo. Moje detinjstvo, u tom malom i mirnom seocetu, bilo je tako idilično i rado bih ovo vreme sada, menjala za to tada. Šta ću, nostalgičarka!
U to vreme, baba i deda su čuvali stoku, od krava do ovčica i kozica. Imali smo i konja, jer deda nije priznavao traktor, njega je koristio tata, a deda se zadržao na ekološkom prevoznom sredstvu. Gajili su baštu, obrađivali velike površine sa kukuruzom i pšenicom, klasika, sve ono što inače ljudi na selu i rade.

A što je najvažnije, sve je bilo zdravo i organsko. Znaš lepo šta jedeš i šta piješ.

Najviše sam volela kada baba ode da muze krave, uzmem šolju, odem u štalu i poturim šolju pod vime, a baba namuze mleko direktno u šolju. A ono divno, mlako… brkovi od pene su bili obavezni. Jooooooooooj!

Organsko Bello mleko nastaje od mleka sa prve i jedine domaće sertifikovane farme mleka iz organske proizvodnje u Čurugu u Vojvodini. I upravo je onakvo mleko, na kome sam i sama odrasla.

A da može pored samog uživanja u ispijanju istog, da se koristi isto tako savršeno i u kuhinji za pripremu raznoraznih đakonija, dokazuju ove kiflice.

Potreban materijal:

300ml Bello Organsko mleko
20g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
650g brašna + 100g za rad i posip
50g otopljenog maslaca
2 jaja
1 kašičica soli
susam za posipanje

Pekarove kifle

Priprema:

Šećer staviti u mlako mleko, razmrviti kvasac i ostaviti na toplom mestu, pokriveno salvetom, da nadođe.  Brašno (osim 100 grama) prosejati u činiji za mešanje, dodati so, otopljeni maslac, 1 celo jaje i 1 žumace (belance ostaviti sa strane za mazanje). Kada kvasac nadođe, sipati masu u činiju i zamesiti testo. Zamešeno testo pokriti salvetom i ostaviti da naraste, nekih 30 minuta.  Nadošlo testo izručiti na radni sto posut brašnom i blago premesiti. Podeliti ga na 6 delova, a zatim svaki deo na dva dela. Testo rastanjiti oklagijom uzduž, a zatim formirati kiflicu i ređati na pleh za pečenje obložen papirom. Ostaviti ih da stoje 30 minuta. Premazati ih zatim umućenim belancetom i posuti susamom. Peći u rerni zagrejanoj na 200C 20 minuta.

Pekarove kifle

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.