Keksići s kikirikijem

5 Replies

FBI rukavice Poslastice i kolači
Keksići sa kikirikijem

Keksići sa kikirikijem

Moram priznati da mi je stvarno teško bilo da se odlučim šta da isprobam sa bloga NLO, koji nam je ovog meseca pod lupom u igrici „FBI rukavice“, koju je osmislila mamajac. Tamo stvarno ima predivnih recepata, ali su za moje uslove maltene neizvodljivi. Kako mi koji zapadne za oko, pročitam recept i onda se razočaram jel vidim da kod mene u Boru ne mogu da nađem određenu namirnicu…uzdahnem duboko i krenem dalje.
Onda sam naišla na recept za keksiće sa kikirikijem i odlučila da ih isprobam, ponajviše što moj mlađi sin toliko voli kikiriki puter da ga čak jede onako samo na kašičicu. Recept nije komplikovan, pridržavala sam se strogo svega što je napisano, kao i načina izrade, imala sam samo jednu nedoumicu, ali sam se obratila Ivi za savet i zahvaljujem se na objašnjenju ovom prilikom. Radi se o tome da ja nisam pravila domaći puter od kikirikija, pošto imam uvek u kući kupovni, pa mi je trebala konsultacija koliko ga onda ide u receptu. I ono što je najvažnije da se kaže, jako su nam se dopali. 🙂

A sada recept i sve što ide uz to…

Potreban materijal:

210gr brašna
2 kašičice sode bikarbone
1/2 čaše kikiriki putera
1/2 čaše maslaca
230gr smeđeg šećera
1 kašičica arome vanile
2 jaja
2 čaše nezaslađenih zobenih pahuljica

Priprema:

Prosejati brašno i sodu u jednu činiju. Ostaviti sa strane. Zobene pahuljice izmiksovati u multipraktiku i isto ostaviti sa strane. Mikserom umutiti obični i kikiriki puter i polako dodavati šećer, zatim dodati aromu vanile i jaja, pa dobro umutiti smesu. Smesu pomešati sa brašnom a zatim i sa mlevenim zobenim pahuljicama. Ostaviti u frižideru najmanje dva sata ili u zamrzivač 1 sat. Ugrejati rernu na 180C. Uzimati komadiće smese i između dlanova oblikovati kuglice. Meni su malo više spljeskaniji, pošto sam ih inače i ja sama po malo spljeskala kada sam ih poređala na pleh, očigledno da sam trebala da ostavim da budu kao loptice. Slagati ih na pleh za pečenje sa razmakom od oko 3 cm. Ja sam stavila pek papir prvo da se ne bi lepili. Peći 15-ak minuta. Kad su gotovi ostaviti ih da se ohlade.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.