Micine jabuke

5 Replies

FBI rukavice Poslastice i kolači
Micine jabuke

Micine jabuke

8 nakiselih jabuka oprati, oljuštiti i izdubiti sredinu. 150gr mlevenih oraha pomešati sa 1 kesicom vanilin šećera, 4 kašičice šećera i 1 kašičicom cimeta. Promešati i napuniti već poređane jabuke na pec papir u plehu. U zagrejanu rernu na 200C peći same jabuke samo da omekšaju petnaestak minuta. Za to vreme umutiti patišpanj.
Patišpanj:Umutiti 6 belanaca sa 12 kašika šećera i 1 kesicom vanilin šećera, dodati 6 žumanca i još malo mutiti, u to spustiti 12 kašika brašna pomešanih sa 1 praškom za pecivo i 8 kašika ulja.
Napomena:Ovako je u originalnom receptu za patišpanj. Međutim, ja sam patišpanj odradila drugačije. Meni je ostalo baš dosta smese sa orasima (tačnije 7 kašika) kojom su se punile jabuke. Pa sam u patišpanj dodala tih 7 kašika smese sa orasima i samo 3 kašike brašna. Očigledno da su trebale da se biraju veće jabuke, a moje su bile onako srednje, i ostalo mi je baš dosta oraha.

Promešati lagano smesu i masu preliti preko omekšalih jabuka da se izjednači svuda. Vratiti u rernu i peći pola sata do 40 minuta dok se testo ne odvoji od stranice pleha (vidi se kada je gotovo). Izvaditi iz pleha i prevrnuti na poslužavnik, odlepiti papir, ostaviti da se ohladi i na ohlađeno premazati umućeni šlag, uobičajeno.
Po želji se može ukrasiti i rendanom čokoladom, orasima itd.

Ovaj ukusan kolač napravila sam po receptu Urbane Stonoge u sklopu igrice „FBI Rukavice“.
Urbana ima stvarno lepe recepte, baš onakve kakve ja volim, jednostavne i veoma ukusne. Blog joj je „onako“ specifičan, kao što je i sam njen stil pisanja bio specifičan. Nisam je pratila od početka svog blogovanja, ali od momenta kad sam naletela na nju, postala je jedna od onih koje obavezno obiđem uz prvu jutarnju kafu.
Onda nas je sve pogodila ova vest 🙁 i ostala sam zatečena, bez reči. Ne znam šta da mislim, ne znam da li je istina? 🙁
U svakom slučaju, Urbana je neko ko je definitivno ostavio veliki trag iza sebe i sigurno je da neće tek tako otići u zaborav.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

5 comments

  1. sarah

    Gago odusevio me recept, ona sam otisla na blog kod urbane i takodje se odusevila, vratila se kod tebe da ti to napisem i procitala tekst do kraja i sada sam u soku. Ona je bila tako mlada…. 🙁
    ostala sam bez reci— 🙁

  2. Tanja

    Gago,recept je odlican.I ja imam ovu tuznu informaciju za urbanu stonogu i mnogo mi je zao…

  3. selma

    Vidim da si i ti radila čuvene „Micine jabuke“. Kombinacija mi se dopada. Moram ih i ja raditi, obavezno. Sad mi je žao što već nisam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.