Kuvarski dnevnik bebe Marte – Darivanje!!!

ČISTO DA SE ZNA
Kuvarski dnevnik bebe Marte


Kuvarski dnevnik bebe Marte

Knjiga „Kuvarski dnevnik bebe Marte” dr msr med. Marije Mandić, predstavlja priručnik o uvođenju nemlečne dohrane kod odojčadi, njihovom postupnom uobročavanju i ishrani bebe od prvog zalogaja do godinu dana.

Ovo je prvi kuvar za bebe na našim prostorima koji je, jednim svojim delom, pisan u obliku dnevnika. U Dnevniku je prikazana ishrana bebe u obliku dnevnih menija koje je beba Marta, inače treće dete autorke, dobijala svakodnevno od svog prvog zalogaja do godinu dana (kad i kako je uvedena koja namirnica, prikazan je svaki obrok, svaki dan, dan za danom).

Kuvarski dnevnik bebe Marte
Na početku knjige nalazi se “Reč recenzenta” prim. dr med. T. Matarić, “Predgovor” dr med. A. Polivka, pedijatar i “Knjiga utisaka” mamica koje su koristile prethodna izdanja Dnevnika. Zatim sledi “Oda dojenju” i dopunjene najsavremenije preporuke oko uvođenja nemlečne dohrane, te odgovori na najčešća pitanja sa kojima se majke sreću u ovom razdoblju.

Zatim sledi srž „Dnevnik Martine ishrane“ gde za svaki dan, pored dnevnog menija, postoji i mamin komentar koji prati Martinu reakciju na hranu i mamine nedoumice koje kasnije nađu svoj put kao i kod svake mame u ovoj fazi života njenog čeda.

Praktični saveti iz knjige će čitateljima biti od ogromne koristi, a beba će uživati u svim zdravim i finim obrocima koji se spreme za nju.

Ovo je osmo, dopunjeno izdanje kuvara. 

Kuvarski dnevnik bebe Marte

Cena „Kuvarskog dnevnika bebe Marte“ je 450 dinara + PTT troškovi dostave i možete ga naručiti na Fejsbuk stranici, kao i na: viberu-SMS +38163593068, kao i elektronskom poštom: [email protected]

Takodje možete ga pronaći u većini knjižara širom Srbije ( Laguan, Vulkan, Dobra knjiga, Solaris…) , knjižarama Kultura u BIH i Gradskim knjižarama u Crnoj Gori.

„Kuvarski dnevnik bebe Marte“ u saradnji sa blogom Moje Grne poklanja pet bebi kuvara/vodiča za prvu ishranu beba.

Kuvarski dnevnik bebe Marte

Ovog puta darivanje širimo na Instagram kao i na Fejsbuk.

Uslov da bi konkurisali i postali dobitnik kuvara je da na blogu, kao i na jednoj od ove dve društvene mreže (a možete i svuda, još bolje, jer je veća šansa da baš vi budete izvučeni) napišete u komentaru šta ste upravo vi voleli da jedete kao mali, ali i šta niste. 🙂

Takođe, moram da napomenem da darivanje važi samo za čitaoce sa teritorije Srbije, ali to ne znači da ostali ne mogu okušati sreću, mogu, pod uslovom da u Srbiji imaju nekoga ko može kuvar preuzeti za njih.

Komentare možete ostavljati do 01.06.2018. godine. do 12h.

Imena dobitnika objaviću dan kasnije kako na blogu, tako i na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk.

Napomena: Komentari na blogu podležu moderaciji, a obzirom da ja nisam 24h online, ne brinite se ako vaš komentar nije viljiv odmah. Biće čim ja sednem uz kompjuter i „ručno“ ga odobrim.

Srećno!


U nastavku za vas, par recepata iz samog kuvara, dok ne dođete do svog primerka

Bebin voćni jogurt sa bobičastim voćem

Napomena:  najbolje je spremiti bobičasto voće (maline, jagode, kupine, borovnice, ribizle) pomešano sa jogurtom u vidu “voćnog  jogurta”, bez dodataka šećera i meda.

Priprema:

 Izblendirati običan, punomasni jogurt od 3,2%mm  i na primer nekoliko komada malina ili kupina ili jagoda. Svakako je bitno svako bobičasto voće uvoditi pojedinačno, a VOĆNI MIX praviti tek pošto se svaka namirnica posebno uvede.

Bebin voćni jogurt sa bobičastim voćem

Bebin ručak – karfiol i bundeva

KOMENTAR: Ovo jelo se može koristiti  za uvođenja mlečnih proizvOda ( pavlake) pod uslovom da su ostali sastojci prethodno uvedeni u bebinu ishranu. Super jelo jer slatkoća bundeve poništi kiselost pavlake.

Sastojci:

-manji karfiol,

-krompir,

-deo bundeve ( muskatne tikve)

-kašika punomasne pavlake

Priprema: 

Krompir i  deo bundeve očistiti od kore i naseckati. Krompir naseckati na manje kocke, a bundevu na veće kako bi se skuvali u isto vreme. Cvetiće karfiola odvojiti od stabljike.

Najpre u malo vode oko 5 minuta kuvati kockice krompira, a potom dodati kocke bundeve. Kada je sve polumeko, nakon oko 5 minuta, dodati cvetiće karfiola i kuvati do mekog.

Po potrebi dodati malo vode, ali samo toliko da povrće ima u čemu da se kuva.

Kad je povrće meko, ne prekuvano, izvaditi ga u bebin tanjir, izgnječiti viljuškom, ili izblendirati štapnim mikserom. Za blendiranje u blenderu je potrebna veća količina vode s čim bi dobili tečniju kašu, te se za ovo jelo to ne preporučuje.

U tako spremljenu gušću kašu dodati supenu kašiku punomasne pavlake, izmešati i poslužiti bebi da uživa.

Bebin ručak - karfiol i bundeva

 Bebina kašica od jabuke i pirinča

KOMENTAR: ova super užina se može davati bebi još na samom početku uvođenja čvrste hrane.

Sastojci:

jedna jabuka, slatka
dve kašike pirinča

Priprema:

U malo vode kuvati dve ravne kašike pirinča desetak minuta.

U međuvremenu oguliti i očistiti jabuku, te je iseći na sitnije komade.

Ubaciti jabuku u polukuvan pirinač, poklopiti i kuvati još 5 minuta.

Po potrebi dodavati manju količinu vode tako da bi na kraju pirinač trebao da pokupi svu tečnost iz kašice.

Zavisno od uzrasta bebe sve izblendirati ili izgnječiti viljuškom.

Bebina kašica od jabuke i pirinča

Kuvarski dnevnik bebe Marte možete pratiti na Instagramu, Tviteru i Fejsbuku i biti uvek u toku sa novostima.


Update: 01.06.2018. godine.

Dobitnik kuvara je: 

Javite se na mejl ili kontakt telefon Kuvarskog dnevnika oko preuzimanja nagrade.

Čestitke i hvala svima na učešću.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

6 comments

  1. Tamara

    Kao mala nisam volela da jedem i moji roditelji su imali puno problema sa mnom zbog toga, bila sam malokrvna i posebno mrzela zelenis, dzigericu i svu hranu bogatu gvozdjem.

  2. Mama Jelena

    Kao mala najviše sam volela da jedem krompir, karfiol i tikvice, a od voća i mesa jabuke i ćuretinu. Ono što nisam volela ni kao mala, a ne jedem ni sad je džigerica u bilo kom obliku ?

  3. Jelena mlada mama

    Kao mala nisam volela da jedem skoro nista. Ni slano ni slatko me nije interesovalo a slatkise nisam zelela ni da pogledam. Jedino sam jedno vreme obozavala jaje.Kada sam porasla zavolela sam povrce i voce i to i danas jedem. Meso i slatkise nikad nisam zavolela pa ni sada??

  4. Mama Ana

    Kao mala sam roditeljima stalno pravila probleme jer nisam htela skoro nista da jedem pa su morali da okupe decu iz komsiluka da bih jela sa njimla a i tada su morali da smisljaju razne igre i takmicenja da bih jela.

  5. Dragana

    Od uvek, zpravo od kako znam i secam se a i po prici moje bake, najvise sam volela da jedem stari sir, kajmak, domace mleko i sve sto ide uz to ???. Tako je u obzir dosao mladi luk, paradajz i paprika… Asortiman manje voljenih ukusa se sirio zahvaljujuci siru.?
    A kao beba u glavnom su bile obozavane visnje i sve u komb.sa njima.Nikada, pa ni sada nisam volela boraniju kao ni sargarepu…Ali ih kroz druga jela podmecem sebi pa pojedem u prilicno velikim kolicinama…?

  6. Nada

    Kao mala sam /bar po priči moje mame/, volela da jedem i probala sve, sem iznutrica i spanaća.
    To ni do dana današnjeg nisam nikada probala.
    Ostalo sve volim da jedem i volim da probam.

    Veliki pozdrav od bake jednog divnog jednoipogodišnjeg dečaka.
    Dosta kašica sam isprobala iz vaših recepata, koje sam nalazila na internetu, i mogu reći da su fantastični i velika pomoć svima koji kuvaju svojoj deci i zdravo ih hrane.

    Srdačan pozdrav

Comments are closed.