Ludo testo

31 Replies

Testo
Ludo testo

Univerzalno testo, što je najvažnije uopšte nije komplikovano, pa čak i kada se sve sabere ne oduzima ni puno vremena za pripremu.Od testa se može praviti bukvalno sve: krofne, kiflice,pletenice, pereci, mekike itd.
Videćete šta sam ja pravila ovom prilikom, a pre toga…

Ludo testo

Potrebni sastojci:

2 čaše kiselog mleka
2 čaše obicnog mleka
1 čaša ulja
2 jaja
1,300gr brašna
kocka svežeg kvasca
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli

To su sastojci za osnovno testo, između ostalog potrebno vam je:

margarin ili maslac
1 jaje ( odvojeno belance od žumanceta za premazivanje)
prah šecer
susam, kim, mak za posipanje ( ja sam za pogačice upotrebila mešavinu grubo samlevenog: susama, bundevinog semena, lana i suncokreta)

Preliv za pletenice:

2 kašike brašna
1 kašicica soli
Zamesiti sa vodom da bude gušće nego za palačinke, pa preliti preko testa kada je na pola pečeno.

Priprema:

U mlako mleko staviti kvasac, šecer i so, pa ostaviti da kvasac nadođe. Za to vreme pripremiti ostale sastojke, brašno prosejati, staviti u dublju posudu, dodati ulje, kiselo mleko i jaja. Kada je kvasac spreman dodati i njega i sve dobro izmešati. Ne mora ručno, ja sam umesila mikserom, naravno sa onim dodatkom za testo. Kada vidite da se testo odvaja od posude, to znači da ste dobro odradili pripremu, ostavite testo da naraste. E sad, koliko vremenski, ne znam, zaboravila sam da obratim pažnju, ali nekih 30-45 minuta sigurno. Sledeće što morate da uradite je da radni sto gde ćete rastanjivati testo malo pobrašnjavite, i malo premesite ( sada vec ručno) čisto malo da se ne bi lepilo. Ja sam od testa napravila svašta-nešto 🙂

Ludo testo

***Kiflice sa sirom***

Komad testa rastanjite, sečete parčiće, filujete (sirom ili bilo kojim drugim filom, one mogu da budu i slatke).
Premažete ih žumancetom i na svaku kiflu stavite po parče margarina, pa stavite da se peče, jedno 20-tak minuta dok lepo ne porumene.

***Sirenjavke***

Komad testa, malo veći, otprilike kao kad zagrabite šakom, rastanjite i premažite filom od umućenog jajeta i mrvljenog sira. Sirenjavke pržite na vrelom ulju, kada su pražene stavite na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.

***Krofne***

Rastanjiti testo i čašom vaditi pogačice, pržiti na zagrejanom ulju uobičajeno. Pržene, prohlađene krofne uvaljati u prah šećer.

Ludo testo _ Krofne

***Pletenice***

Komade testa veličine ping pong loptice uzimati i rastanjiti u glistu. Od tri tako rastanjenih napraviti pletenicu. Na svaku staviti po komad margarina i peći. Ja sam pletenicu prelila onim prelivom od brašna i soli što sam napomenula gore u receptu. Opet napomena, preliti kada su upola pečene.

*** Podloga za pizzu***

Idealno testo kao podloga za mini pizze, naravno filovati ih po želji.

Ludo testo - Podloga za picu

***Pogačice***

Isto kao za krofne rastanjite testo, čašom vadite pogačice, premažite ih belancetom, pospite po želji, na svaku stavite po komad margarina i pecite.

Ludo testo - Pogačice

Print Friendly, PDF & Email
loading...

31 comments

  1. mamajac

    Ooooh, opet neka telepatija medju nama! Nema par dana kako se mislim da napravim ludo testo da ga imam u frizideru i cupkam kad mi zatreba. Cekam mamu da se vrati sa placa da uzmem recept, mada kontam da moze bilo koje hlebno testo da posluzi, kad eto tebe 🙂 Pravim kol’ko sutra ovo „ludilo“.

    A tebi je sve ispalo tako mljac da me teras u ove kasne sate da odem da ceprkam po kuhinji nesto za grickanje… Narocito me mame ove slane pogacice, UH!

    I molim te prepravi onaj podatak o sebi da ti ne idu kisela testa, zaista! 🙂

  2. Gaga Post author

    Ima neka tajna veza :)))))))))))
    pa ništa, sad ti postavi kod sebe maminu verziju pa da uporedimo… super je ovo i zahvalno zaista..i naravno.. eto ti si me podsetila, a ja nisam napisala, da testo ne mora da se utroši sve odjednom, već može da stoji u frižideru i “ čupka“ se po potrebi…
    Ja sam sada utrošila sve da bih pokazala šta od toga sve može da se napravi…

    A neću da ispravljam ono… jer zaista ne umem da umesim i ispečem jedan normalan hleb 🙂

  3. mamajac

    Cekaj, ti si ovo sve istog dana pravila!??!!! Svaka cast! Ja mislila da je ovo rezultat od par dana. A da, ovo testo se zove ludo zato sto ga drzis u frizideru u nekoj kesi, cupkas kad ti zatreba, a ono sto ostane kao da jos naraste i imas utisak kao da se ne trosi, bar je meni mama tako objasnila, kad sam imala negde… 7-8 godina ;)))) Nisam ga do sada pravila, moracu uskoro, i vrlo verovatno cu koristiti tvoj recept. HVALA!

  4. grande

    Šta da ti kažem. Ne radi mi rerna. Riknulo kupatilo, moram sve da menjam, 1300 evrića. Novi štednjak košta dvadesetak ‘iljada, dinara mislim. No, svejedno… zamoliću komšinicu da mi spremi. Šta ćeš, treba biti u dobrim odnosima sa susedima.
    Gaga, ajd ćao Grande

  5. Suske

    Info iz prve ruke …

    Sklonila sam se od kompa – NERADO!

    Napravila LUDO testo – LAKO … i … sad me boli stomak!

    Kifle male, piroške, krofne i kifle velike.
    I svi zadovoljni!

    I neću više da navraćam ovdI i iz readera ću da te izbacim BRE!

    Čuješ ti?!!!!

  6. Gaga Post author

    # danijela- neznam jer može bez kiselog i ja sam sad ovo prvi put pravila, mada mislim da mu baš kiselo daje ta svojstva koja ima, da bude za sve i svašta 🙂

    # sanja 🙂 … nisam utrošila 5 sati, sve u svemu ( ako računamo vreme na danođe) 2 sata

    # ma ‘oćeš… znam 🙂
    a kažeš uspelo, sviđa se mojim milim devojčicama… a priki ?… trep, trep :)))

  7. Pingback: Pre, tokom, posle, tokom, pre, posle … i tako 3m o BlogOpenu | Sasvim obična priča

  8. Pescanik(ca)

    Sjajnoooo je testo.Ja probala sinoc.
    Moji se odusevili krofnama.Sa dzemom i cokoladodom filovane.Evo predloga.
    Savrseno testo za sirenjavke, mislim da se tako zovu,Mogu se filovati kackavaljem, sunkom,pecurkama,sjajne su i tako( vec isprobano).

    Mislim da se lagano navlacimo u kuci na Ludo testo.

  9. Sandra

    Ludo testo izgleda san snova, samo me zanima umesto kocke svezeg kvasca, kolika kolicina bi trebala onog obicnog iz male kesice?
    Mozda glupo pitanje, ali za nekoga ko nije umetnik sa testom, znaci svaki detalj.
    Hvala unapred i uzivajte.

  10. Gaga Post author

    joj sandra, ja pa ne koristim suvi kvasac uopšte… ali mislim da je jedna kesica dovoljna za 500g brašna.. tako da ako staviš i tri, ne može da škodi…
    i pitanje nije glupo uopšte..
    e tako… želim ti lep ostatak dana..

  11. živana

    Još jedno malo glupo pitanje………..kada zamesim testo i neću da koristim sve odmah, da li pustim da nadodje i to što hoću da ostavim u frižider ili ne? Negde sam načula da bi trebalo ostaviti sve da odstoji u frižideru pre upotrebe. pa mi baš nije jasno.

  12. Gaga Post author

    Da, ja ostavljam da nadođe, pa ako mi ostane, u zavisnosti šta pravim, ostavim u frižideru, pa sutra samo uzmem za šta mi treba.

  13. gordana

    cao gago,
    ja inace nisam neki majstor za testo, ali kad sam napravila kiflice od ludog testa, veruj mi da od 4 pleha ja sam samo stigla da pojedem 3 kiflice. moj muz, deca i sestra su bili odusevljeni a naravno i ja. recept je fenomenalan, hvala ti najlepse. 🙂

  14. Gaga Post author

    Draga Gordana. meni je drago da ste zadovoljni receptom i nadam se da ćete ga još digo koristiti. Pozdrav veliki!

  15. blagica

    pravev pred dve nedeli no samo pica od ova testo i za vkusot nesakam da komentiram SOVRSENO so eden zbor.Dodeka ja pecev picat upadna edna moja prijatelka i taa malku panici mi go pobara receptot i se kolebase okolu merata za casite.Jas koristev casi od jogurt no taa me zamoli da te prasam kakvi so kolkava mera koristese ti.Fala ti odnapred

  16. Gaga Post author

    Blagice, baš mi je drago da ti se dopalo testo. Pored pice verujem da ćeš vremenom probati i nešto drugo da napraviš od istog testa. Komšinici reci da je mera baš ta čaša od jogurta, kako si i ti pravila. A za obe veliki pozdrav od mene!!!

  17. Cvjeticak

    Recept je extra.Evo već drugi put uzastopice pravim kiflice.Drago mi je što ste postavili recept.Pozdrav.

  18. Sunchica

    Stvarno ludo dobro testo!Bravo za ovaj predivni recept.Od njega sam pravila sirenjake i kolac sa eurokremom i suvim vocem.Sve je bilo cista 10.Hvala i sve najbolje u novoj 2014 godini.Pozdrav

    1. Gaga Post author

      Drago mi je da Vam se sviđa recept i da ste zadovoljni rezultatom. Stvarno može da se iskombinuje na „sto“ načina.
      Srećna 2014. godina i Vama, puno ljubavi, zdravlja i veselja želim. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.