Romanesko brokoli sa testeninom

Comment

Testenine
Romanesko brokoli sa testeninom

Nešto što do pre nedelju dana nisam videla uživo ama baš nikada. 🙂 Pa kada sam slučajno na lokalnoj pijaci naletela na momka koji ga prodaje, naravno da se nisam dvoumila uopšte da kupim i probam ga. Koliko sam uspela da vidim, kod stranaca je veoma omiljen. Super bi bilo kad bih uspela da nađem seme, pa da ga „zapatim“, što bi se reklo.

Ukusom je nešto između karfiola i klasičnog brokolija, barem meni. Očigledno da ću morati dosta da istražujem i saznam na koji se način sve može iskoristiti. Na društvenim mrežama, gde sam i postavila fotku čim sam ga kupila na pijaci, dobila sam savete i komentare, a najčešći su bili da ga iskoristim i stavim u turšiju, kažu da je fenomenalan, posebno super izgleda ovako čudnog izgleda na tanjiru. Da, još jedan naziv je aktuelan, barem na prostorima bivše SFRJ, a to je šenon. Eto!

Prosto sam u čudu da sam ga našla na pijaci u Boru. Uživo ga vidim prvi put. #romanescobroccoli #broccoli #instaserbia #instafood

A photo posted by Dragana Pušica, Gastro Bloger (@gagagrne) on

Više o Romanesco broccoliju pročitajte ovde. 🙂 A kako da ga očistite, možete videti ovde.

Što se tiče recepta koji sam isprobala za prvi put, on ide ovako:

Potreban materijal:

oko 500g očišćenog romanesko brokolija
150g testenine po izboru
3-4 čena gnječenog belog luka
so i biber po ukusu
po malo svežeg vlašca, peršuna i mirođije – sitno seckano
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike balzamiko sirćeta
parmezan po ukusu

Romanesko brokoli sa testeninom

Priprema:

Testeninu skuvati, provediti i ohladiti uobičajeno. Romanesko brokoli očistiti, odvojiti u delove, pa obariti u posoljenoj vodi, od trenutka kada provri, kuvati nekih 5 minuta. Ocediti i ohladiti. Staviti u posudu sa testenonom, dodati ostale potrebne namirnice (jedino za kraj ostaviti parmezan) i sve lepo sjediniti. Posuti parmezanom i poslužiti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.