„Ajme, koliko nas je“ – Bundeva, tema za oktobar 2009.

24 Replies

Ajme koliko nas je
"Ajme, koliko nas je" - Bundeva, tema za oktobar 2009.

Maslinka, Maslinka, Maslinka…da znaš da si me bacila u veliku frku. 🙂
Šalim se naravno, drago mi je što si moj blog i mene izabrala da budemo vaši domaćini u narednih mesec dana, u sklopu jedne od omiljenih igrica blogera kulinara (a i šire 🙂 ) „Ajme, koliko nas je“, koju je osmislila monsoon.

"Ajme, koliko nas je" - Bundeva, tema za oktobar 2009.

Još sinoć kad sam videla objavu rezultata počela sam da mozgam šta bi to moglo biti tema ovog puta. Prvo što mi je na pamet palo bilo je nešto drugo, ne bundeva, ali neću da kažem šta 🙂 odustala sam pošto je to namirnica do koje možemo da dođemo svakog trenutka i odlučila se da to bude bundeva, iz razloga što joj je sad sezona, pa mi je onda to baš onako delovalo super. Jesen…plodovi jeseni, sve u kompletu.
Mi inače bundevu mnogo volimo da jedemo, ali je nisam baš spremala na različite načine. Možda iz jednostavnog razloga što se u mom kraju jede najviše pečena, pa mi je to tako ostalo usađeno. Pečenu bundevu najviše jedem pomešanu sa mlekom i šećerom, to mi je tako slatko da ne mogu da vam opišem. Volim i domaći sok od bundeve, njega pravim svake godine u ovo vreme, kao i slatke pite sa kupovnim korama. I to bi maltene i bilo sve od načina na koji je ja upotrebljavam u ishrani, tako da mi je ovo prilika da dođem do još dobrih, proverenih recepata i da se ubuduće bundeva kako kod mene, tako i kod vas priprema raznoliko. Nadam se da vam se dopada tema i da će se i u ovom krugu videti vaša maštovitost 🙂

Vaše recepte kao i fotografije šaljite do 31.10.2009. na mail: grne.blog[et]gmail.com. Ja ću 02.11.2009. objaviti sve pristigle radove i imenovati domaćicu za mesec novembar.
Za one koji se prvi put uključuju, ovde možete pogledati post sa pravilima.

"Ajme, koliko nas je" - Bundeva, tema za oktobar 2009.

A sad i malo o bundevi. Tekst je autora Nikole Pašića, preuzet sa sajta B92

Šta mislite, zašto je dobra vila, od svih biljaka, odabrala baš bundevu da od nje napravi kočiju, kojom će Pepeljuga odjuriti na bal i očarati mladog princa? Možda zato što je bundeva, tradicionalna hrana siromašnih, odlično oslikavala Pepeljugin status? A možda je i onaj, koji je smišljao čuvenu bajku, intuitivno znao da se baš u ovom, „prostom“ povrću, krije nešto – kraljevsko?

 

Kako god, bundeva je već odavno prestala da bude sirotinjska hrana i postala je suvereni vladar jelovnika najotmenijih lokala na Zapadu, pa i kod nas. Na meniju mnogih restorana, najčešće se nalazi krem čorba od bundeve, a oni eksluzivniji trude se da idu dalje od toga i pripremaju razne specijalitete od ove jesenje lepotice. Bez obzira da li je restoran italijanski, francuski, japanski ili srpski, jedno je sigurno – bundeva neće izostati, jer su ljudi u svakom delu sveta odavno uvideli koliko kulinarskih mogućnosti pruža ovaj blagotvorni plod, prvobitno prenesen u Evropu i Aziju iz Južne Amerike, gde je vekovima bio važna namirnica u ishrani indijanskih starosedelaca.

Od bundeve se mogu pripremati slana i slatka jela, može jesti živa,dinstana, pečena, pržena… Postoji čitav niz različitih sorti bundeve: pored domaće žute, na pijacama i prodavnicama zdrave hrane, pronaći ćete i japansku hokaido (koja se u makrobiotici najviše koristi i ima posebno sladak ukus), zatim muskatnu bundevu i još siguno nekoliko vrsta, za koje možda niste ni čuli, a koje vas čekaju da ih probate.

I zaista, nema razloga da ova namirnica i dalje ostane prisutna u vašem jelovniku samo kao često prešećerena pita bundevara ili običan „pečeni dulek“ (mada je ovo drugo izvrstan specijaliet, jer jednostavna jela su često i najlepša). Upotrebite svoju kulinarsku kreativnost i dajte bundevi zasluženo mesto u vašoj jesenjoj kuhinji! Na kraju teksta očekuje vas nekoliko recepata koji treba da vam daju ideju, a sigurno ćete i sami uskoro smisliti svoj specijaliet! Ali pre svega, da vidimo šta se to nalazi u bundevi i šta je čini tako značajnom u ovo vreme sve popularnijeg wellness-a i trenda zdravog života?

Prvo, meso bundeve je idealna hrana za one koji žele da smršaju, a da ne ostanu uskraćeni za važne vitamine i minerale. U njemu se nalazi skoro 90% vode. Masnoće u mesu bundeve skoro da nema, za razliku od semenki, koje su prave energetske bombe, bogate zdravim, višestruko nezasićenim masnim kiselinama. Većinu energije iz mesa bundeve daju ugljeni hidrati, ali ni njih nema previše, kao ni belančevina. S druge strane, zadivljujući je procenat i raznolikost prisutnih vitamina (C, B1, B2, B3, B6, provitamin A, niacin, folna kiselina) i minerala (kalijuma, kalcijuma, fosfora i gvožđa). Tu su i oligoelementi, kao i balastne materije, značajne za bolje varenje. S druge strane, bundeva je niskokalorično povrće – 100 g ima samo 30 kalorija! Ali to nije sve – pored nabrojanih sastojaka, značajnih u očuvanju zdravlja, bundeva, a specijalno njene semenke, sadrži u medicini upotrebljive supstance, fitosterine. U pitanju su biljni hormoni, za koje je dokazano da povoljno deluju kod benignih uvećanja prostate i tegoba sa bešikom. Dalje, selen u semenkama, ali i provitamin A iz mesa bundeve čuvaju organizam od raka. Značajno je da nijedan od ovih sastojaka, bundeva ne gubi stajanjem i zato se preporučuje njeno konzumiranje od jeseni, pa preko cele zime, kada je ishrana generalno siromašna.

Ali i bez potvrde nauke, narod je odavno uvideo blagodeti bundeve, koja se preporučivala za izbacivanje suvišne vode iz organizma, i kao takva, bila je savršeni lek za smanjivanje otoka, tegoba kod gihta i visokog pritiska. Semenke bundeve davale su se kao lek protiv dečjih glista i pantljičare. Žene koje su želele da imaju lep ten, stavljale su masku od rendane bundeve, koja isto može da posluži kao oblog za ublažavanje tegoba kod proširenih vena.

I na kraju, da ne zaboravimo blagotvorno, tamno smeđe ulje od semenki bundeve! Ono u sebi, u koncentrovanom obliku, sadrži sve korisne sastojke semenki bundeve, a svojim specifičnim ukusom obogatiće vaša jela i dati im novu aromu. Bundevino ulje je suviše dragoceno (a time i skupo), da biste pržili na njemu, zato ga čuvajte za salatu, ili kao dodatak u već skuvane čorbe. U boljim prodavnicama zdrave hrane pronaći ćete i puter od semenki bundeve (nešto poput kikiriki putera), koji je odličan, zdrav namaz za crni hleb.

Kao što vidite, bundeva je zaista čarobna biljka!

Print Friendly, PDF & Email
loading...

24 comments

  1. branka

    Odlican izbor !!!!
    Bas sam se mislila za sto ces se odluciti,
    odlicna tema svakako.
    ne znam da li cu uspjeti sudjelovati ovaj mjesec jer cu biti u velikoj guzvi, ali vec znam sto cu prijaviti,
    imam recept koji sam ranije stavila na Coolinariku,
    bas dobro :))

  2. Gaga Post author

    Branka…kod mene se komentari ne odobravaju sami, možda te to zbunilo 🙂
    Drago mi je da ćeš ipak na neki način učestvovati, mada mesec je dug, možda nađeš vremena.
    Drago mi je da ti se sviđa tema.

  3. Gaga Post author

    I ova moja na slici je domaća 🙂 ravno iz mamine bašte 🙂

    A sad se nešto mislim…pa ono je u oktobru (krajem valjda)i Halloween.
    Eto, taman se sve lepo uklopilo 🙂

  4. Vali

    Odlično! Već sam nešto i radila, no još ne znam hoću li s time sudjelovati ili s nečim drugim! Super tema!

  5. Snježa

    Baš mi je drago što je bundeva ili kako ja kažem tikva tema ovoga mjeseca. Mi je volimo i nastojimo iskoristiti sezonu tikvi!

  6. maslinka

    Odabir namirnice ti je fantastičan, super si se setila i super sve uklopila… ja već imam par ideja a videću šta ću sve od toga stići napraviti…

  7. Andrea

    Sviđa mi se tema jer sam tikvoljubac, nego reci mi jel ova tema podrazumjeva sve vrte tikvi ili baš mora biti narančasta bundeva? Imam neku lijepu zelenu okruglu tikvu pa bi nju mogla za nešto iskoristiti. Nažalost ne znam nazive podvrsti tih raznih tikvi da ti detaljnije objasnim na što mislim. 🙂

  8. Gaga Post author

    Drago mi je da vam se sviđa tema 🙂

    Andrea, podrazumeva se da su to sve vrsti tikvi, jedino ne tikvice, pošto su one ipak nešto drugo (barem po meni)njima je sezona leti.
    I hvala na komplimentu na novom izgledu bloga, to mi je rođendanski poklon moje drage prijateljice Suske. 🙂

  9. Monika (SweetSensation)

    tema je odlična! ja taman ima jednu butternut bundevu ovdje u ćošku 🙂

  10. MASATERA

    Super da se ova tema većini svidjela !!
    Ja ovog puta definitivno preskačem sudjelovanje, ali ću se zato poruditi malo prošnjufati po tvom blogu pa za pokoru i nešto isprobati :))

  11. Gaga Post author

    Masatera, baš mi je žao dfa preskačeš ovaj krug, ali dobro…biće te u sledećem, ne možemo uvek da učestvujemo, a da pri tom uklapamo i obaveze i sve što ide.

  12. Pingback: Čorbica od semenki bundeve | Grne

  13. lusitania

    Na pocetku – prvo cestitke na domacinstvu, a onda, molim pomoc, naime rado bi se pridruzila vasoj igrici, al uopce ne mogu shvatiti kako da postavim link u obaveznom dijelu koji je potrebno staviti na kraju svakog prijavka. Mislim na ono gdje se kaze da je recept poslan domacici Gagi, za igricu Ajme….e sad, ako stavim URL onda mi pokaze cijelu kobasu od adrese, a ako napisem samo Gagi, to ne vodi na link….UPOMOC!!!

  14. Gaga Post author

    Lusitania, prvo hvala. Drago mi je da nam se pridružuješ. U vezi ovih drugih stvari, poslala sam ti mejl, nadam se da će biti jasno? 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.