Baklava

Comment

Ljubitelji kafe - Doncafé Posne poslastice
Baklava

Sponzorisani post

 Kao što ste već i navikli, nekako u ovo vreme u saradnji sa portalom Najbolja mama na svetu, a pod „palicom“ Ljubitelja kafe – Donkafe, pred vama je još jedna zbirka pažljivo odabranih i proverenih mrsnih i posnih slavskih recepata.
Klikom na sliku ispod, u PDF formatu možete sačuvati „knjižicu“ koju su za vas ukrčkali blogovi Prstohvat soli, Milin kuvar i Moje Grne.

Potreban materijal:

1kg tankih kora za baklava
800g mlevenih oraha
200g šećera
300g suvog grožđa
250g margarina
Preliv:
1,5l vode
1300g šećera
30g vanilin šećera
2 limuna

Baklava

Priprema:

Suvo grožđe natopiti u vrelu vodu pa ostaviti da omekša. Procediti. Mlevene orahe i šećer sjediniti. Margarin rastopiti. Kore iseći oštrim nožem ili makazama da budu okrugle, u veličini pleha. Okrugli pleh za pečenje dimenzija 35cm malo premazati rastopljenim margarinom. Rerun zarejati na 200C. Kore treba da budu ravne, da se ne “brčkaju”, iz tog razloga se i seku. Na dno pleha staviti jednu preko druge tri kore. Pomoću četkice ih poprskati uljem, pa posuti mešavinom oraha i šećera. Preko staviti sledeće tri kore, ponovo ih poprskati uljem, staviti mešavinu oraha i šećera, a zatim i malo suvog grožda. Suvo grožđe na svaki drugi “red”. Ponavljati postupak ređanja dok se ne utroši sav material. Preko poslednjeg reda kora ne stavljati fil, već samo premazati rastopljenim margarinom. Pre pečenja baklava iseći na željene oblike. Peći u zagrejanoj rerni nekih 40 minuta, dok lepo ne porumeni. Ostaviti je da se skroz ohladi, a zatim preliti pripremljenim sirupom. Za sirup sjediniti vodu, šećer i vanillin šećer. Kada provri, kuvati 20-tak minuta i pred kraj dodati na kolutove isečeni limun. Baklavu pre služenja ostaviti da dobro upije sirup. Najbolje sutradan poslužiti.

Napomena: Margarinom se prskaju samo kore koje se filiju. Prelivanje sirupom ide po sistemu: hladna baklava – vreli sirup ili obrnuto. Ovo je mera za baš veliku baklava.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.