Baron torta

2 Replies

Food blogosfera Torte
Baron torta

Baron torta

Potreban materijal:

Kore (sastojci su za 1 koru, potrebno je ispeći 4 ovakve)

6 belanca
12 ravnih kašika šećera
2 kašike kakaoa
2 kašike prezli

čokoladni fil

24 žumanca
20 kašika šećera
100g kakaoa
2 kesice pudinga od čokolade
1l mleka
400g čokolade za kuvanje
375g maslaca

fil od malina

800g malina (mogu sveže, kao i iz zamrzivača)
600ml vode
15 kašika šećera
10g želatina u prahu
2 kesice pudinga od malina

glazura

200g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja

Baron torta

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 180C. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. U belanca dodati prstohvat soli, pa ih uz postepeno dodavanje šećera umutiti u čvrst sneg. Dodati prezle i kakao, pa dobro izmešati žicom za mućenje, da se suvi sastojci dobro rasporede. Ovo se može uraditi i mikserom, muteći kratko na najmanjoj brzini. Masu ravnomerno rasporediti na pripremljeni pleh. Peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta. Ponovite isto još četiri puta. Ukupno ćete imati četiri kore.

Baron torta

Za prvi fil umutiti žumanca kratko sa šećerom, kakaom, pudingom od čokolade i malo mleka koje treba odvojiti od ukupne količine. Ostalo mleko staviti u šerpu, pa na šporet da proključa. U proključalo mleko sipati masu od žumanca i kuvati nekoliko minuta dok se ne zgusne. U vruću masu dodati čokoladu izlomljenu na komade i mešati da se čokolada istopi i sjedini sa ostatkom fila. Staviti komad providne folije na površinu fila da se ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati umućen maslac.

Za drugi fil u maline dodati šećer i 200ml vode i staviti da proključa. Odmah preliti 200ml vode preko želatina i ostaviti oko 10-ak minuta da nabubri. Puding od malina pomešati sa preostalih 200ml vode. U vrele maline dodati nabubreli želatin i čim se istopi, dodati puding pomešan sa vodom. Kuvati kratko, oko 2-3 minuta da se fil zgusne. Ostaviti da se ohladi. Ovaj fil nanositi na tortu dok je mlak, ali ne topao.

Tortu složiti na sledeći način: kora – prvi fil – drugi fil… Poslednju koru ne filovati. Malo prvog fila ostaviti za premazivanje i ukrašavanje cele torte. Za glazuru istopiti čokoladu na pari sa uljem i dobro izmešati u glatku masu. Preliti preko torte.

Ostaviti u frižider pre sečenja da se stegne, najbolje preko noći.

Baron torta

 

Ovu tortu sam, moram priznati, prvo videla u MEZZE magazinu, a po receptu drage koleginice Milkice, sa bloga „Mimi’s Kingdom“ i možete ga videti ovde.

2. avgusta moj stariji sin je proslavio svoj 19. rođendan, a istog dana nam je ujedno bila i krsna slava, Sv.Ilija. Ova tortica je po želji majkinog prvenca bila ona rođendanska i moram da kažem da je pobrala najveće ocene slavljenika i gostiju, baš kompletno oduševljenje. Mimi, svaka čast na receptu! 😀

Takođe, moram da napomenem, da je ovu tortu, meni za ljubav (a i pomoć oko pripreme slave i rođendana) napravio moj dragi drugar Dejan Stojković, inače frizer po struci i jedan od vlasnika Kozmetičko – Frizerskog studija „D&Dstyle“ u Boru. Pored toga što je moj dobar drug, on je takođe moj frizer i manikir. 😉 Ovo samo pokazuje koliko je talentovan i koliko mu od ruke idu ovako fine i lepe stvari. Doduše, on zaista voli da kuva i „muva“ se po kuhinji, baš kao i ja, k’o da sam ga ja rodila. 😀 Inače je jedan od finalista skoro održanog gastro konkursa na Fejsbuk stranici „Staropramen“ piva.
Deki, hvala ti do neba na pomoći, zaista mi je puno značila. 😀

Print Friendly, PDF & Email
loading...

2 comments

  1. Elena Jovanovski

    Najpre, rado pratim tvoj blog, Čemberlejnka mi je omiljena, a i mnoge druge recepte sam isprobala i fantastični su. Spremam se ovih dana, da pravim ovu tortu, prvi put, a povod je 60. rodjendan moga muža. E sad, njegova zamerka je sto nigde nema lesnika ili oraha, inače je fan pečenih lešnika u kolačima. Mogu li umesto prezli da ubacim dve kašike mlevenih lešnika. Kakva su tvoja iskustva. Puno pozdrava.

    1. Dragana Pušica Post author

      Draga Elena, hvala Vam na lepim rečima i ukazanom poverenju. Drago mi je da Vam se sviđaju recepti i da ih često isprobavate,

      Što se torte tiče, pa generalno možete da zamenite, ja nisam do sad u ovoj torti, ali jesam sa tako sličnim koricama. Vi ispečite jednu, pa ćete videti.
      Sa druge strane, ahhhhhh ti naši muževi 🙂 sve mi je jasno.
      Ne znam jel ste probali Egipćanku? https://moje-grne.com/2012/09/13/torta-egipcanka/ Ona bi mu se sigurno svidela. Ona ima i slične korice, videćete.
      Javite za koju se odlučite i želim vam lepo slavlje i mužu srećan rođendan.

      Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.