Hleb koji se ne mesi

3 Replies

Food blogosfera Posna predjela Testo
Hleb koji se ne mesi

Hleb koji se ne mesi

Potreban materijal:

675g brašna T-500
550ml tople vode
7g suvog kvasca
2 kašičice soli
1 kašičica šećera

Hleb koji se ne mesi

Priprema:

U šoljicu staviti 125ml vode, kašičicu šećera i kvasac, izmešati i ostaviti da se aktivira.

U veću posudu za mešenje prosejati brašno i dodati so, sve izmešati pa dodati nadošli kvasac i sa viljuškom zamesiti brašno sa vodom, dolivajući je postepeno. Testo će biti jako lepljivo, da vas ne buni.

Izručiti zatim testo na radnu površinu, pobrašnjaviti dno posude za mešanje, pa vratiti testo nazad i posuti ga brašnom i odozgo. Pokriti testo providnom folijom i ostaviti da odstoji oko sat i po vremena.

Uključiti rernu na 250C. U jednu tepsiju sipati oko litar vode i staviti na donju rešetku da se voda zagreva zajedno sa rernom.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjen papir za pečenje. Podeliti testo na pola i pomoću vrlo malo brašna oblikovati u vekne.

Ako je testo previše retko, dodati još kašiku – dve brašna.

Vekne raseći gore žiletom na par mesta ili veoma oštrim nožem i zajedno sa papirom za pečenje prebaciti na pleh za pečenje.

Staviti u zagrejanu rernu i peći deset minuta zajedno sa tepsijom u kojoj je voda, a zatim izvaditi tepsiju sa vodom i peći još 20 do 30 minuta, dok ne dobije lepa rumena korica.
Ohladiti hleb na žici i poslužiti.

Hleb koji se ne mesi


Recept je isproban sa bloga „Cooking with Zoki“

Print Friendly, PDF & Email
loading...

3 comments

  1. Cooking with Zoki

    Gago, tek se sad setih ( brza sam ko puž ) da ti ne napisah ni slovce ispod posta..Ti si pr avi majstor u kuhinji i nema toga što ti lepo ne napraviš. Ja ti se od srca zahvaljujem na ovako lepom postu o odličnom hlebu, za koji nije potrebno više od 5 minuta.

    1. Dragana Pušica Post author

      Zoko, hvala tebi na odličnom receptu. :* I nemoj da se sekiraš što ništa nisi napisala. Svima nama ponešto nekada promakne. pa nećemo da se ljutimo. Nismo deca. 🙂
      Pozdrav veliki!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.