Manti

Comment

Glavna jela Gosti kuvaju za vas Testo

Recept poslala Dijana Smajlović

manti

Sastojci potrebni:

1/2-1 kg mljevenog mesa
1 jaje
250 ml vode
casa od 250 ml brasna( jos malo za razvijanje)
1 crveni luk sto sitnije isjecen ili mozete ga izribati
malo mente
sol , biber

Priprema:

Meso sastaviti u posudu skupa sa lukom koje smo dobro samljeli ili izribali.Dodati malo mente, sol i biber i sve dobro izmjesati te poklopiti sa plasticnom folijom i ostaviti u frzider na nekih pola sata dok pripremate jufku.

Za jufku:

Uzeti vecu casu brasna i u sredinu staviti jedno jaje.Dodati sol i blago umjesati pa lagano dodavati mlaku vodu .Lagano mjesiti rukama tako dok ne dobijemo tijesto bas kao za pite. Na ruke pred sami kraj politi malo ulja tako da sa ruku vam spadne ostatak tijesta i da od ivica posude pokupite visak tjesta te tijesto oblikujete u glatku loptu. Odvojite komad tijesta a ostatak uzmite i pokrijte blago mokrom kuhinjskom krpom tako da se jufka ne bi susila.Komad koji ste otkinuli stavite na dobro pobrasnjen sto i oklagijom uz lagano dodavanje brasna razvaljajte na tanku jufku bas kao za pite. Isjecite tako razvijenu jufku na manje kockice velicine 2 cm i u svaku kockicu stavite po malo smjese mesa izmedju prstiju i slijepite sve ivice skupa.Ako slucajno se jufka pocela susiti i imate poteskoca da slijepite coskove onda malo prste pokvasite vodom i onda slijepite ivice. Nastavite raditi ostatke jufke dok sve ne zavrsite. U vecu serpu stavite vodu da prokljuca koju odmah posolite. Ubaciti manti u vodu i kuhati jedno 7 minuta ili dok ne isplove na povrsinu vode sto znaci da su skuhane.

manti

Dok se manti kuhaju pripremite sos na sljedeci nacin:

Uzmite 250 ml jogurta i dodajte u njega 2 cesnja bijelog luka koje dobro istucete ili izgnjecite.Blago posolite i izmjesajte sve sastojke skupa (obratite paznju da je jogurt sobne temp.) Drugi sos uzmite 1 kasiku paste od paradajza i dodajte malo vode.Dobro izmjesajte i pustite da prokljuca dok se malo ne zgusne masa. Treci sos uzmite par kasika putera(maslaca) lagano ga rastopite na vrucem plehu i kad se rastopi u njega dodajte malo crvene mljevene paprike. Gotove manti vadite na veci tanjir. Preko njih prelijte sok od jogurta, preko jogurta paradajz sos i na kraju rastopljeni puter. Sluzite toplo. Ko zeli moze nakon sto su se izvadili iz vode zapeci pa onda preliti sa sosovima. To je ako volite vise da hrste i da su peceni umjesto kuhani.Sve u svemu necete se pokajati ni sa jednom verzijomJelo ukrasite sa frskim isjecenim persunom.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.