Kavurma kao gulaš

14 Replies

Glavna jela
Kavurma kao gulaš

Kavurma kao gulaš

Potreban materijal:

1kg luka
500gr svinjske džigerice
1 svinjsko srce
1 svinjski jezik (ili pola junećeg)
500gr mesa od vrata
150gr dimljene slanine
6 čena belog luka
mleveni biber
aleva paprika
svinjska mast
so, začin C

Priprema:

Džigericu, srce, jezik i meso isecite na komade veličine pola zalogaja i ostavite sa strane. Luk očistite i sitno iseckajte, pa ostavite u posudu sa dve pune kašike masti. Posolite i pržite stalno mešajući dok luk ne omekša. Dodajte meso, slaninu i iznutrice, iseckani beli luk, kašiku bibera i dve kašičice aleve paprike. Dodajte malo soli i čašu vode i kuvajte poklopljeno, povremeno mešajući, dok meso ne omekša. Skinite poklopac i nastavite sa dinstanjem dok se ne ukuva. Dodajte začina po ukusu i skinite sa vatre.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

14 comments

  1. Zmajcek

    Izvini ali jelo sa dimljenom salninom ne sme da nosi ime kavurme. Zna se da se kavurma pravi iskljucvivo od iznutricama i to svezim a nikako dimljenim!

  2. Gaga

    zmajcek dragi, dali sme ili ne sme ja stvarno neznam, recept nasla u kuvaru i spremila onako kako tamo pise, sve sa imenom koje stoji…
    p.s. kod mene je kavurma, mislim kod mene u selu, nesto totalno drugacije, jeste od iznutrica sto spominjes, ali ja to ne jedem…. samo nemoj nikome da kazes 🙂

  3. Vera

    Kavurma se pravi od telecih buraga,barem kod nas i skroz je ukusna ako se dobro pripremi.Super je i ova tvoja kavurma i lepo izgleda!

  4. grande

    Ovo jeste hrana za bogove. Srećom ja nisam ta kategorija, a već sam u nekoliko navrata spomenuo da moj dragi kućni lekar ne samo da ne preporučuje, no naprosto zabranjuje da se nažderem ovih stvari. Čim do njega dopre – kašika ili dve masti gotovo je. Kaže mi, ovako ili onako, imaš najviše šest meseci i mortus! A ja mu kažem – ma idji bre, ovo mi govoriš već deset godina. Sve u svemu, uglavnom jedem puno povrća, ali kad se zalomi deset s lukom što da ne! Naravno da ću pojesti, samo da nije prečesto. Tako onda makar jednom godišnje mogu i „Kavurmu“ da smažem, iako količinski je ovo porcija za celu porodicu. Ma svejedno! Prijatno svima i pozdravlja Vas Grande.

  5. Gaga

    Olgice drago mi je.
    Ovde je bilo malo priča o tome šta je kavurma, i moram reći da je u mom kraju to nešto sasvim drugo. Ja sam ovaj recept sa ovim imenom našla u jednom kuvaru i tako ga postavila i ovde.

  6. bockavi

    Dobro veče ili dobro jutro! Već prema tome, gdje se nalazite. Ja sam već malo stariji i sjećam se dobro svih naših specijaliteta iz dobrih starih vremena. Djetinjstvo sam proveo dobrim dijelom u Srbiji i poznajem dobro kuhinju naših bakica i prabakica. Poslije II svetskog rata je došlo do velikih seoba naših južnih naroda na sve strane i svatko je nešto donio sobom ili utjecao na kuhinju, koja je u tim krajevima već postojala. Zato i ima tolikih verzija svakog specijaliteta. Kavurma dolazi iz turske kuhinje i poznati je turski specijalitet. Ali mi smo, kao i ostale njihove specijalitete prilagodili našem ukusu. I čevap, musaku, džuveč ili sarmu. Tako je to i sa kavurmom. Koliko se ja sjećam originalnog ukusa kavurme, sastoji se pretežno od iznutrica, crnog luka i sitno seckanih crijeva. Uh, da mi je malo probati, odmah bi se pomladio. Prijatno vam i moje najljepše želje, bocko.

  7. Gaga

    Dobar dan! Kod mene je sada dan. Apsolutno se slažem sa ovim što ste rekli. Kao što sam i ja već spomenula već, u mom je pa kraju (Istočna Srbija) kavurma opet nešto drugo. U svakom slučaju, važno je da se dobro jede 🙂
    Hvala Vam što posećujete Grne. Svako dobro!

  8. Betty

    Slazem se u potpunosti sa svima vama: Ima raznih recepata za kavurmu. Eh, sta bih ja dala za jedno parcence kavurmice one koju je baka znala da napravi .

    Inace odlican blog sa veoma dobrim receptime:)

  9. Pipi

    Kavurma se iskljucivo pravi od iznutrica i mesa i jos se doda krupno tucana suva ljuta paprika i list lorbera. Jede se podgrejana ili ohladjena se sece na kaomade

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.