Slatko od lubenice

7 Replies

Zimnica
Slatko od lubenice

Moja majka me obradovala mojim omiljenim slatkom. Mislila sam da će ga ove godine izostaviti, ali očigledno da nije. Misli majka na njeno dete 🙂 Ja inače praktikujem svakog jutra, što bi rekli, na šte srca jednu kašičicu, i verujte mi da sam ovo slatko sakrila od ostalih ukućana, jeste sebično, ali imam i ja dušu 🙂

Slatko od lubenice

A sada recept po maminoj izradi:

Potrebno je:

1kg kora od žute lubenice za slatko
2kg šećera
sok od jednog limuna
šipka vanile

Priprema:

Ošistiti koru od lubenice spolja i iznutra, pa iseći na krupne kriške, pa onda iseći na manje komadiće za slatko. Prokuvati u najmanje šest voda: kad provri četiri-pet puta, prosuti vodu, naliti novu, vrelu. Kad su komadi lubenice skuvani naliti ih hladnom vodom koju treba promeniti tri-četiri puta. Ostaviti da odstoji 24h, pa ocediti. Skuvati šećer sa čašom vode i kad se zgusne spustiti komadiće lubenice i kuvati 15 minuta. Pri kraju nacediti sok od limuna, dodati vanilu, skinuti penu, skloniti sa ringle, pokriti pokvašenom kuhinjskom salvetom i sutradan sipati u tegle.

Žuta lubenica za slatko

Print Friendly, PDF & Email
loading...

7 comments

  1. draganaj

    Gago, dali su u pitanju obicne lubenice, ili one specijalne samo za slatko.Slatko je super.Mama je kuvala ranije od onih lubenica koje su samo za slatko.A od drugih nisam probala.Pozdrav!

  2. Gaga

    Da, baš te samo za slatko. Moja mama ih seje. Nismo ni mi nikada isprobali od onih običnih.

  3. Krasja

    Možete mi molim objasniti kakve so te lubenize za slatko. Čula sam za ovo a sad me baš zanima. Volela bih da to napravim samo mi treba semenka za te lubenice. Kako da dođem do njih.
    Hvala puno.
    Pozdrav!

    1. Gaga

      Krasja, one su po izgledu iste kao obične, samo im je meso žuto. Vi možete kuvati slatko i od običnih, za slatko se koristi belo meso od kore.
      Ne znam gde može da se kupi seme, moja mama svake godine ostavlja semenke od plodova koju budu te godine, pa seje sledeće. Mama živi na selu. Raspitaću se, pa javljam da li ima negde da se kupi.
      Pozdrav!

  4. Milica

    Ja sam proslog leta kuvala slatko od „obicne“ lubenice i ispalo je fenomenalno 😀 znam da sam ga kuvala u 7 voda (procitala sam na internetu negde recept i nisam ga zapisala..) pa u ocedjene kore dodala secer i vodu, malo limuna. Nisam jela lepse slatko 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.