Dulce de Leche (Slatko od mleka)

1 Reply

Food blogosfera Zimnica
Dulce de Leche

Mmmmmmmmmmm…

Dulce de Leche

Moram na početku odmah da kažem da ga obožavamo svi kući, toliko, da uzmemo lepo kašičicu pa „udri…“. Mislim konkretno na slatko kondenzovano mleko, Dulce de Leche je tek varijanta kojoj se ne može nikako odoleti. Greota je koristiti ga kao namirnicu za izradu kolača, kad može i ovako. 😉 Šalim se, naravno.

Elem, kod mene u Boru nema da se kupi kondenzovano mleko. Od pre par meseci doduše može da se nađe obično evaporisano, ima ga u Maxiju, ali nema slatkog kondenzovanog mleka.
Moji glavni snabdevači bile su Marija i Mihaela, ali normalno je da ne mogu da mi šalju tonu istog, niti to treba bilo kome da bude obaveza.

Tako da sam se ja ove godine na odmoru u Grčkoj dobro opremila kondenzovanim robne marke „Milbona“, ako ništa drugo, imam ga u zalihama do sledeće godine kada kod mene u Boru otvaraju Lidl (sama zgrada i sve propratno je već završeno, ne razumem samo šta sad čekaju, al’ ok) a upravo sam tamo i kupila kondenzovano. Moram da kažem da je i sama cena u Grčkoj više nego povoljna, pa se nadam da će to biti slučaj i kod nas.

Dulce de Leche

Dulche de Leche možete da nađete u konzervi i u gotovoj varijanti. Možete da ga napravite sami kuvajući mleko i šećer (u suštini, na ukus je kao kada bi kuvali fil za našu klasičnu karamel oblandu) ili kuvajući neotvorenu konzervu tri-četiri sata na ringli, što je meni više nego smor. Mada sam i to, da se ne lažemo. 🙂

Ova varijanta gde se priprema odvija u rerni je za svaku preporuku i po meni idealna. Svoj recept sam na kraju dobila kombinacijom dva, koja sam našla na blogovima: David Lebovitz i Hungry & Fussy.

Dulce de Leche

Potreban materijal:

1 konzerva slatkog kondenzovanog mleka (397g)

1 pleh dimenzija 26cm
1 vatrostalna posuda dimenzija 15x15cm
aluminijumska folija
vrela voda

Dulce de Leche

Priprema:

Zagrejati rernu na 220C.

U pleh staviti vatrostalnu posudu i izručiti slatko kondenzovano mleko u istu. Posudu dobro zatvoriti aluminijumskom folijom, a zatim u pleh sipati vrelu vodu do polovine pleha.

Staviti sve u zagrejanu rernu na sat i po vremena. Ako ispari voda iz pleha, naliti novu do polovine, kao na početku.

Posle tog vremena izvaditi, pažljivo ukloniti foliju i žicom za mućenje dobro imešati, jer će se na krajevima uhvatiti blaga korica.

Kada budete izmešali, odmah sipati u teglicu, zatvoriti i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a posle toga čuvati u frižideru. Savetuju da to bude do dve nedelje, kod nas je to mnogo kraće jer smažemo pre. 🙂

Dulce de Leche (Domaći karamel krem ili Slatko od mleka)

Pre upotrebe, teglicu ubaciti u vrelu vodu ili mikrotalasnu da se opusti i bude spremno za korišćenje.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

1 comment

  1. Pingback: Torta "Marlenka" - Moje grne

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.