Sumrakovački sataraš – prženija

7 Replies

Glavna jela
Sumrakovački sataraš - preženija

Od šest dana koja smo sad skoro proveli u selu, četiri dana smo iznova pravili i jeli sataraš. Pravim ga i ja kad sam u Boru na sasvim isti način, ali ovde spremljen na šporetu na drva dobije totalno drugačiji ukus i šmek. Jednom rečju fenomenalno! Pa još uz vruć kačamak i proprženu slaninicu.

Sumrakovački sataraš - preženija

Za pripremu ovog jela trebaće vam nekoliko glavica crnog luka, nekoliko paprika i paradajza. To su osnovne namirnice. Nebitno je da li je paprika crvena, zelena, žuta. Sve to naseckati veoma sitno, svako povrće posebno. Ovde nije bitno u gram količinski koliko čega ide, važan je postupak pravljenja.
U šerpu se stavi malo svinjske masti i doda sečena slanina, pa se proprži da bude baš krckava i žuta. Kada se slanina proprži izvaditi je iz šerpe i skloniti sa strane. Na tu masnoću onda dodati sitno seckani crni luk i papriku, mešati povremeno i pržiti, taman koliko vam treba da sitno naseckate paradajz i pripremite potrebne sastojke za kuvanje kačamaka. Zatim dodati paradajz u šerpu, posoliti i pržiti i dalje uz povremeno mešanje. Ako je potrebno, može se dolivati po malo vode. Kada se povrće isprži, pred sam kraj, dodati nekoliko jaja i začin C po ukusu. Služiti vruće uz vruć kačamak, proprženu slaninu i domaći sir.

Sumrakovački sataraš

 

 




Print Friendly, PDF & Email
loading...

7 comments

  1. zihernadla

    izgleda da jedina ja pržim samo papriku i paradajz kao prženiju, bez luka…luk mi nekako kvari. I sve mi se čini ako ga stavim, da ću posle njega početi da stavljam grašak, kupus…tako nešto. Nem pojma 😕

  2. snježa

    I ja volim sataraš. Nekako, kada ima izobilje paparika i rajčica glupo mi je ne praviti ga. Dečki baš nisu ludi za njim ali, kada ga poslužim s tjesteninom ili ukuham rižu u njega lijepo pojedu!

  3. Gaga Post author

    #zihernadla….. da li mi veruješ da sam provalila da je fora u seckanju luka, ili sam ja to možda tako sebe ubedila u glavi. Ali kad iseckam luk onako da nije baš sitno, to bude totalno drugačiji ukus, naravno razlikuje se i na čemu se prži, na ulju ili svinjskoj masti. Mast mu daje mnogo bolji ukus, to je moje mišljenje, ne mora da znači da je tako.

    #snježa…Moj stariji sin baš voli da jede, dok manji onako, ako baš mora :)Inače i ja stavljam nekada i meso ili kobasice.Nisam radila sa testeninom i pirinčem, mogla bih da probam.

  4. Mira

    Evo Gago upravo smo ruckali ovaj tvoj sataras i d ga naravno i pohvalim.
    Ja sam ga pravila sa nekim malim razlikama …tipa slaninicu koju sam sitno saseckala i preprzila ,na kraju s,zadnjih desetak minuta sam i vratila u sataras.i ja paradajz ivek oljustim za svako to kuvano jelo.

    sataras je fenomenalan !

  5. Gaga Post author

    Drago mi je da vam se dopao, a sledeći put kad mi dođeš, vodim te u selo, da ga probaš u originalu, sve sa ambijentom :))))

  6. Bojana

    Obožavam Vaš blog jer ima sve ove recepte za jednostavna, svakodnevna jela, odlično za nas početnike ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.