Gulab Jamun

Comment

Food blogosfera Poslastice i kolači
Gulab Jamun

Gulab Jamun

Gulab Jamun

Gulab Jamun

Potreban materijal:

200g mleka u prahu (ja sam koristila zamenu za mleko u prahu)
50g do 100g pšeničnog belog brašna
pola kašičice praška za pecivo
2 ravne kašike otopljenog maslaca
30g pšeničnog griza
200ml mleka

sirup (mera su šoljice od 200ml):

2 šoljice šećera
2,5 šoljice vode
nekoliko zrna kardamoma
par kapi ružine vodice
malo soka od limuna

Gulab Jamun

Gulab Jamun

Gulab Jamun

Priprema:

Skuvati pšenični griz sa mlekom uobičajeno u glatku masu bez grudvica, skloniti sa strane i skroz ohladiti.

Mleko u prahu, prašak za pecivo i 50g brašna prosejati u posudu za mešanje. Ostatak brašna prosejati posebno, pa ga dodavati po potrebi u toku mešenja, jer testo treba da bude glatko i da se od njega mogu praviti kuglice.

U masu sa brašnom dodati opopljeni maslac i prstima malo sjediniti kako bi masa postala zrnasta, zatim dodati i ohlađeni griz i nastaviti mešanje prstima. Testo je lepljivo, pa zato uzeti na kraju špatulu i sjediniti masu u glatku loptu, ali je ne treba previše mešati. Nauljenim rukama uzimati testo i praviti loptice veličine oraha bez pukotina. Ako se masa i pored toga lepi i loptice nemaju lepu formu, onda dodati još brašna. Ja sam morala da dodam u odnosu na originalni recept.

Gulab Jamun

Gulab Jamun

Gulab Jamun

U šerpicu sipati toliko ulja da loptice tokom prženja mogu da plivaju i da se ne lepe za dno. Zagrejati ga na jako, dodati kuglice, pa vatru smanjiti čim one blago porumene, vodeći račina da ne izgore previše. Po sredini praviti vrtlog kako bi se pržile sa svih strana, ali voditi računa da se previše ne dodiruju. Temperatura bi trebalo da bude oko 150C. Otprilike se prže oko 3 minuta.

Vaditi ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.

Kuglice pre služenja treba da odstoje u sirupu i treba da budu prelivene mlakim sirupom, a zatim da odstoje minimum 2h pre služenja poklopljeni. Ja sam ih poslužila tek sutradan i super su bili.

Za sirup sjediniti šećer i vodu, dodati kardamom i od momenta kada provri, kuvati nekih 15-ak minuta. Sirup treba da bude srednje tečan i lepljiv na dodir. Kada je skuvan dodati malo soka od limuna i ružinu vodicu.

Gulab Jamun


Recept za „Gulab jamun“ sam sa minimalnim izmenama probala od Aleksandra i Leone, divnih, mladih kolega sa profila „Kuvanje bez granica“


Gulab jamun (gulaab jamun) u bukvalnom prevodu znači „bobice od ružine vodice“, i popularni je/tradicionalni, desert na Indijskom podkontinentu. 


Gulab Jamun

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.