Baklava sa keksom, orasima i čokoladom

Comment

Slatke pite
Baklava sa keksom, orasima i čokoladom

Sponzorisani post

Baklava sa keksom, orasima i čokoladom

Moj stariji sin ove godine puni 18. Šta reći? Poklapaju se emocije, strepnje, nadanja…
Ne znam ni sama kad su pre prošle tolike godinei kada se vratim unazad, na Ikino rođenje, sve bude tako sveže, kao da se dešava upravo sada, ovog momenta.
Ika je rođen pre vremena, u 28-oj nedelji trudnoće. Na rođenju je bio težak 900g i bio dugačak samo 35cm. Mala, veknica hleba. Bukvalno!

Neću mnogo da dužim i gnjavim vas nekim detaljima, elem, zbog nekih čudnih razloga lekara, ja svoju mrvicu nisam dojila, već je odrastao na adaptiranom mleku. Kao što i sami znate, adaptirane formule se „mućkaju“ vodom, a moj izbor je još i tada bila Vlasinska „Rosa“. Nekako je od svih tadašnjih, a u to vreme ih nije bilo kao sada, bila najpitkija. A što je najvažnije, dete nije imalo stomačnih problema.
I tako se „Rosa“ zadržala u našem domu kao voda br.1 i dan danas. Kako smo rasli mi, tako je rasla i ona, i prerasla upravo u ovo što danas jeste – u poverenje, u svakom smislu te reči! Ne samo da su ostali dosledni kvaliteta kojeg pružaju ka potrošačima, već i kvalitetnog i odgovornog postupanja sa izvorima vode, očuvanja izvora i vraćanja vode u prirodne tokove. Rosa voda je upravo zbog toga prva u Srbiji koja je nagrađena Zlatnim EWS seritfikatom koji dodeljuje Evropska agencija za upravljanje i očuvanje voda (European Water Stewardship). Rosa je odgovorila na sve zahteve sa najboljim ocenama i ponela zlatnu medalju totalno zasluženo.

#‎OnoStoJeVazno je svakako i to da na Fejsbuku zapratite Banku humanog mleka u Srbiji koja je pod pokroviteljstvom ROSA vode.

Vlasinska Rosa

Ono što je meni važno , pa ujedno koristim ovu priliku je, da sve podsetim na važan deo svakog jela – vodu, a na koji očigledno ne obraćamo pažnju u dovoljnoj meri. Verovali ili ne, ali čak i voda zna da promeni ukus jelu. Da bi se počastili uz ovako lep povod, lepo ćemo danas da se zasladimo baklavicom uz divnu, hladnu Vlasinsku Rosu. Živeli!

Baklava sa keksom, orasima i čokoladom

Potreban materijal:

500g debljih kora za pitu
100g čokolade u prahu
200g mlevenih oraha
300g mlevenog keksa
200ml kiselog mleka
300g šećera
300ml ulja
3 jaja
300ml gazirane mineralne vode
1 kesica praška za pecivp

preliv

1 limun
700g šećera
800ml Vlasinske Rose
20g vanilin šećera

Baklava sa keksom, orasima i čokoladom

Priprema:

U posudi za mešanje sjediniti keks, orahe, čokoladu u prahu, kiselo mleko, šećer, prašak za pecivo, jaja, ulje i gaziranu mineralnu vodu. Četvrtasti pleh za pečenje dimenzija 25x40cm podmazati uljem. Uključiti rernu na 200C da se ugreje. Na dno pleha staviti dve kore jednu preko druge, pa preko naneti fil, staviti jednu koru preko fila, pa opet naneti fil. Staviti preko fila jednu koru, fil i sve tako dok se ne utroši sav materijal. Dve kore ostaviti za kraj i preko njih se fil ne stavlja. Pripremljenu baklavu iseći na kocke i staviti da se peče u predhodno zagrejanu rernu. Peći nekih 40 minuta, dok lepo ne porumeni. Pečenu baklavu ostaviti da se skroz ohladi. Za preliv u šerpicu staviti sav potreban materijal. Limun iseći na kolutove. Od trenutka kada provri, kuvati 5 minuta, a zatim skloniti sa vatre i vrelim sirupom preliti baklavu. Ostaviti da dobro upije sirup, pa tek onda poslužiti.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.