Sos od višanja

9 Replies

Supe,čorbe i umaci
Sos od višanja

Sos od višanja

Potreban materijal:

500gr višanja
2-3 kašike šećera
2 kašike brašna i malo gustina

Priprema:

Sveže ili smrznute višnje (koje naravno prvo treba odmrznuti) očistiti od koštica i staviti u cediljku da se dobro ocede. Sok koji se ocedi ne bacati. Zajedno sa tim sokom staviti višnje u šerpu i preliti sa malo vode, koliko da prekrije višnje, da ogreznu. Dodati onda šećer po ukusu i kuvati dok ne provri. Dve kašike brašna izmutiti u malo vode i dodati višnjama, pa kuvati dok se masa ne zgusne. U slučaju da sos nije gust, dodati malo gustina. Pripremljen sos se može služiti hladan ili mlak uz kuvanu govedinu ili pohovanu piletinu. Po želji se u sos može dodati malo slatke pavlake.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

9 comments

  1. zsteva

    Vrlo zanimljivo. Mada sam na trenutak pomislio po slici da je neshto slatko, a la knedelje sa shljivama + vishnje 🙂 hmmm… No i ovo deluje zanimljivo, ali treba probati… Neshto mi voce i meso u istom tanjiru nije bash uobicajena kombinacija 😉

  2. Vera

    I ne samo Madzarski.Nego je deo nase Vojvodjanske tradicionalne kuhinje,tacnije nedeljnohg rucka.Uz supu i rinflajs-sos i meso.
    Sprema se sos od mirodjije,paradajza i visanja.
    Samo sada redje,jer mnogi ne vole taj kiselkasto sladak ukus.Ja sam uz njega odrasla pa mi je to ok.
    Extra recept,jako sam se obradovala!

  3. grande

    E pa da, ovo mi je i previše poznato. Sos ili čorba od višanja. Ama svejedno! Čak i da je sa košticama. Za vreme letnjih vrućina ne treba limunada, sladoled, jednostavno pojedeš tanjirče sosa, da li s’ hlebom ili bez, i to je svejedno. Istovremeno utoli i glad i žedj. Nekad davno, dok smo bili klinci, ova klopa je bila na trpezi siromašnih, ali i onih sa dubljim džepom. Imali ga nedeljno, poput pasulj čorbe sa suvim rebrima, a za večeru debele slanine sa lukom, dakle sve što je danas podosta daleko od jeftinoće. Je l’ neko letos kupio na pijaci kilogram višanja, dobrih? Ili pet, deset kilograma da ostavi za zimu? Baš me interesuje. A dotle Vas pozdravlja Grande, sa severa zemlje, gde još nema snega.

  4. Gaga

    kombinacija je interesantna, mada malo čudna, barem nama… ipak ne bih mogla konstantno da jedem, verovatno dok se ne naviknem…..

    @ grande – da znaš da sam prvo pomislila na tebe kad sam počela da spremam 🙂

  5. grande

    Nisam mislio na kombinaciju, već da je nekad davno jelo siromaha bio pasulj sa rebarca suva, što danas baš i nije neka jeftina klopa, a nije jeftina ni kvalitetna slanina. Inače, pojam jeftino – za mene je da mogu sebi ne baš bogat ručak spremiti za 100 dinara, a da se dobro najedem 200 din. Ne znam zašto u Nemačkoj hranu plaćaju mnogo manje no mi, a u kontaktu sam sa njima ama baš svaki dan. Nedeljno jednom dolazi mi šćera na ručak. Ne kažem da se ne može napraviti jeftiniji ručak, ali ispod deset evra… teško. A ja baš znam kuvati. Radio sam dosta meseci u Švapskoj u jednom restoranu kao kuvar. Dakle znam šta govorim. I Gaga, hvala ti što si kod ovih višanja imala mene u vidu. I da, danas sam za klinku pravio batake u soja sosu, na veoma sličan način koji si opisala u receptu. Odličan ručak. Pozdrav, Grande.

  6. Nikki

    Hmmm…i ja isto pomislila da je slatko na prvi pogled. Zanimljivo zvuci… e sad ne znam koliko bi mi se dopala varijanta sa piletinom..:))

  7. sneza

    Sos je super ja ga obozavam ide kako uz pohovanu piletinu tako i uz ostalo peceno meso . Probajte kajsije i breskve iz kompota samo malo razredite sirup sa vodom da nebude presladak ide uz pohovano i peceno meso mesto salate fantasticno. Prijatno

  8. Sladjana

    Savršen sos!
    Ja sam ga prvi put probala uz grilovano ćureće belo meso mmmmm….ljac.
    Naravno , slažem se da je odličan i u ostalim kombinacijama , bilo da je u pitanju pečeno ili pohovano meso.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.