Sarmice od lista vinove loze

3 Replies

Glavna jela MEZZE
Sarmice od lista vinove loze

Sarmice od lista vinove loze

Potreban materijal:

30-tak neprskanih listova vinove loze „Bela Otela“ ili „Ibrik“
200g belog pilećeg mesa
100g mladog crnog luka
15g mladog belog luka
1 jaje
70g šargarepe
50g okruglog pirinča
so, mleveni biber, mešavina začina

3 kašike ulja
1 kašika brašna
1 kašičica aleve parike

Sarmice od lista vinove loze

Priprema:

U 500ml vode skuvati pileće belo meso. Skuvano meso izvaditi iz tečnosti, ali je ne bacati već skloniti sa strane. Meso samleti na mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. Šargarepu narendati na najsitnije rende. Luk sitno naseckati. Pirinač očistiti i oprati. Listove vinove loze oprati, pa na minut-dva spustiti u ključalu vodu da se opuste. Voditi računa da ne stoje previše, u tom slučaju će se raspadati i nećete moći uvijati sarmice.

Lišće vinove loze

U šerpi zagrejati malo ulja, dodati luk i šargarepu, pa propržiti dok malo ne omekša, dodati zatim pirinač i zajedno kuvati, nalivajući sa po malo tečnosti u kojoj se kuvalo meso. Malo posoliti i pobiberiti. Kada pirinač bude upola kuvan, dodati meso i jaje, pa dobro promešati. Ako je potrebno, još malo začiniti. Na svaki list vinove loze staviti otprilike po kašiku fila (u zavisnosti od veličine lista) i motati sarmice. Ređati ih u podmazanu vatrostalnu posudu jednu do druge. Zamotane sarmice preliti ostatkom supe tek toliko da ih prekrije i staviti u rernu zagrejanu na 200C da se peku nekih 20 minuta. Od ulja, brašna i aleve paprika napraviti zapršku i preliti preko sarmica. Peći još 20 minuta. Sarmice poslužiti uz kiselo mleko.

Sarmice od lista vinove loze

Recept je objavljen i u časopisu o gastronomskoj kulturi MEZZE, jul-avgust 2013. Kada prelistate stari broj, onda pogledajte i najnovije, septembarsko izdanje magazina.

Print Friendly, PDF & Email
loading...

3 comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.